A Magyar Közösség Pártja Gazdaságpolitikai és Regionális Fejlesztési Tanácsa (MKP GRFT) március 30-án ülésezett Párkányban. A tanácskozáson a tanács 35 tagján kívül 17 vendég is részt vett.

A tanácskozás témája a Miniszterelnökség égisze alatt szerveződő külhoni magyar családi vállalkozások éve program volt, amelyet a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Potápi Árpád János mutatott be. A részletes tudnivalókat Hajnal Virág, a Nemzetpolitikai Államtitkárság stratégiai főreferense, a program koordinátora ismertette. A rendezvényen jelen volt Pathó Marianna, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának osztályvezetője.

Az Államtitkárság 2015-ben hirdette és szervezte meg a külhoni magyar szakmunkásképzés évét. Régióinkban a program révén számos szakközépiskola és szaktanintézet jutott számottevő magyarországi támogatáshoz eszközvásárlásra, ingatlan-felújítására. Az államtitkárság 2016-ot a külhoni magyar fiatal vállalkozók évének nyilvánította. A 16 eredményes pályázó magyarországi támogatásból fejlesztheti vállalkozását, új piacokat találhat termékei vagy szolgáltatásai értékesítéséhez. Idén a külhoni magyar családi vállalkozások éve program keretében lehet pályázni. E program terjesztése és a pályázáshoz szükséges tudnivalók ismertetése szélesebb körben történik mint a múltban. Örömünkre szolgál, hogy a Felvidéken elsőként az MKP gazdasági tanácsa tagjai, valamint meghívott vendégeink ismerhették meg a program részleteit. A bemutatót élénk eszmecsere követte. A hozzászólásokból és kérdésekből kitűnt, hogy hozzáértő közönség foglalt helyet a rendezvényen.

Akik érdeklődnek a program iránt, azok számára jó hír, hogy a Miniszterelnökség illetékesei az érdeklődő közönség számára Kárpát-medencei roadshow keretében ismertetik majd a tudnivalókat. Felvidéken az első nyilvános bemutatót április 4-én kedden, 10 órai kezdettel tartják a komáromi Tiszti Pavilonban, május 18-án pedig Rimaszombatban mutatják be a programot. Minden érdeklődőt nagy szeretettel várnak a szervezők - a Miniszterelnökség munkatársai és a Magyar Közösség Pártja tisztségviselői.

 

                                                                       Farkas Iván, az MKP GRFT elnöke