Az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztek március 15-én délután Pozsonyban a Medikus-kertben a Petőfi-szobornál. A rendezvény a felvidéki magyarság központi ünnepsége volt.

Az idén ép kardú Petőfi-szobor sokak szerint a magyarság sorsfordulóit a felvidéki magyarsággal együtt éli meg. Volt, hogy körbekerítették, bedobozolták, megrongálták, megcsonkították. De mindig a fejünk felé magasodva várja a tavaszi megemlékezést, amikor a szabadságot ünnepeljük.

A város és a környék magyarsága ilyenkor együtt ünnepel. A programban a somorjai Híd vegyes kar lépett fel, Szegedi Zita vezetésével, miután a korábbi karnagy, Hecht Anna már egy égi zenekart vezényel. Halála mindenkit megrendített, Jégh Izabella, a koszorúzással egybekötött ünnepség moderátora, a Csemadok Pozsonyi Városi Választmányának elnöke arra kérte az emlékezőket egy perc néma csenddel áldozzunk emléke előtt. Hecht Anna és a Híd vegyeskar azóta, hogy a Petőfi szobor átkerült a város központjába, minden évben fellépett a megemlékezésen.
Az ünnepségen Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország pozsonyi nagykövete felolvasta Orbán Viktor miniszterelnök levelét, amelyben az ünnep alkalmával köszönti a határon túli magyar közösségeket.

Majd Koncsol László író, műfordító osztotta meg gondolatait az egybegyűltekkel. Koncsol szerint a kinyomtatott tizenkét pont örök eszmei érték, amelyért a közélet minden területén küzdeni kell. A 12 pont ma is él, és nyilván élni is fog – jelentette ki. Beszéde végén arra kérte Istent, óvja meg a nemzetiségeket, valamint a népek szabadságát és békéjét.
A megemlékezésen Bognár László elénekelte a Nemzeti Dalt, Molnár László elszavalta Szuhanics Albert Márciusnak nemzedéke című versét.
Mind minden évben, idén is sokan koszorúztak, így a Petőfi-szobor koszorú- és virágáradatban pompázott. Az MKP nevében Menyhárt József pártelnök és Kocur László pártigazgató helyezett el koszorút a szobor talpazatánál.

Neszméri Tünde, Felvidék.ma (a szerző felvételei)