ROZSNYÓ. Jótékonysági koncertet tartottak a Rozsnyói Református Egyházközség templomában. A jelképes támogatás mellett a szervezők arra is szerették volna felhívni a figyelmet, hogy mennyire fontos a magyar gyermekeket magyar iskolába beíratni.

A rendezvényt a Magyar Közösség Pártja Rozsnyói járási elnöksége mellett a Via Nova Ifjúsági Csoport rozsnyói szervezete, valamint a helyi református egyházközség gyülekezete és iskolája szervezték.

Buza Zsolt rozsnyói református lelkipásztor üdvözlő beszédében az iskolák fontosságát hangsúlyozta, mondván, hogy nemzetiségi iskoláinkra életek vannak bízva, akiknek el kell magyarázni, hogy értékesek, értelmesek legyenek, fogékonyak legyenek a jóra, becsületesen és igazságosan cselekedjenek.

„Erkölcsi hozadéka van abban az értelemben, hogy fontosnak tartják mindazok az emberek, akik mozgatják magyar szervezeteinket, akik magyar iskolába íratják gyermekeiket, akik a nemzetiségi iskolát választják itt Felvidéken, akik anyanyelvükön szeretnének tanulni” – fogalmazott Buza Zsolt.

A koncert bevétele, amely önkéntes adományokból áll, a Rozsnyói járás területén működő teljes szervezettségű magyar tannyelvű alapiskolák megsegítését szolgálja.

Simon Csaba, a Magyar Közösség Pártja járási elnöke kiemelte: fontos, hogy támogassuk ezeket az alapiskolákat, mert „a mi iskoláinkról van szó”. „Azt szeretnénk, hogy a Felvidéken, a Rozsnyói járás területén továbbra is működjenek. Kötelességünk őket támogatni továbbra is” – hangsúlyozta.

A pelsőci Dénes György Alapiskola már az elmúlt évben is kapott hasonló támogatást. A sokszor szűkös körülmények között működő intézmény falai között jelenleg közel 170 diák tanul. Az iskola egyike a régió legnagyobb és legjobban működő intézményeinek.

„Tavaly abból az összegből, amit kaptunk, sikerült egy osztály felújításánál néhány dolgot vásárolni. Valamilyen módon most is a gyerekekre fogjuk fordítani ezt a pénzt. Nem nagy dolgokra kell gondolni, de ha tudunk egy kiló festéket, valamilyen segédeszközt, rajzlapot, krétát venni rajta, nagyon örülünk neki, úgyhogy minden befolyó fillért a gyerekekre fordítunk” – magyarázta Kulik Szilvia, a pelsőci Dénes György Alapiskola igazgatója.

A jótékonysági koncerten mintegy 1500 euró gyűlt össze. Az említett pelsőci alapiskola mellett a Rozsnyói Református Egyházközség Alapiskolája, a Fábry Zoltán Óvoda, Alap- és Szakközépiskola, valamint a dernői és szádalmási alapiskola részesül támogatásban. (hirek.sk)

Címkék: Rozsnyó,