Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke csütörtökön is „terepen volt”. Napközben a Szenci járás magyarok által lakott községeit járta, majd este a járási központban Németh Gabriella alelnökkel, Bárdos Gyula országos elnökségi taggal és Duray Rezső járási MKP-elnökkel tartottak lakossági fórumot.

Duray Rezső: Köszönet a bizalomért

sz_drA szenci találkozót – mely egyben a 2016-os év értékelése is volt – Duray Rezső nyitotta meg. A résztvevők először egy perc néma csenddel adóztak az egy év alatt elhunytak emlékének, majd jött a visszatekintés. Bőven volt mire: nemzeti ünnepeink és emléknapjaink, feltámadási menet, zarándoklatok, aláírásgyűjtés, a Szenczi Molnár Albert Napok, iskolásaink köszöntése a Rákóczi Szövetséggel, anyák napi ünnepség, főzőverseny… – csak néhány az események sokasága közül. És ott volt a parlamenti választás is, melyen az MKP nem jutott a törvényhozásba, ám a Szenci járás volt az egyetlen, amelyben a kitűzött választási eredményt teljesítették. A tavalyi tisztújítás során a helyi szervezet és a járási konferencia egyaránt Duray Rezsőnek szavazott bizalmat, aki köszönetet mondott a bizalomért, tudatosítva az előttünk álló feladatokat is, mint például a tagság fiatalításának szükségességét.

Menyhárt József: Gyermekeink, unokáink igazi magyar életet élhessenek itt

sz_mjA Magyar Közösség Pártja 2016. június 11-én megválasztott elnöke bizakodásának adott hangot, hogy Duray Rezső munkáját még sokáig folytatja. „A mi generációnk dolga, hogy átvegye a stafétát, és megtalálja azokat a fiatalokat, akik azt majd tőlünk továbbviszik” – mondta. Menyhárt József hangsúlyozta, a felvidéki magyarság népességfogyását mutató népszámlálási adatok láttán sem szabad azt hinnünk, hogy pusztulásra vagyunk ítélve. Egyrészt azért sem, mert Isten ide teremtett bennünket, másrészt gyermekeink és unokáink számára elő kell készítenünk az utat. Mégpedig úgy, hogy „igazi magyar életet élhessenek itt”. Ehhez hitre és kitartásra van szükség. Kitartásra például az iskoláink mellett, és hitre, hogy annak ellenére, hogy kevesebben vagyunk, nem tekintjük kisebbségnek magunkat. Az idei megyei választásokon is megmutathatjuk erőnket, ez azért is szükséges, mert a megyei önkormányzatok fontos dolgokról döntenek. „Merjünk nagyok lenni! Ne kisebbségben gondolkozzunk.” Az MKP elnöke bízik abban, hogy a 2017-es év elsősorban a magyar közösség számára lesz sikeres.

Bárdos Gyula: Jó döntés volt a fiatalítás

sz_bgyBárdos Gyula szerint az elmúlt fél év megmutatta, hogy jó döntést hozott az MKP tisztújító közgyűlése, amikor a fiatalítás mellett döntött. Rámutatott, hogy ez már a közvélemény-kutatások eredményeiben is tükröződik. A megyei választások nagy feladatot rónak a Szenci járásban is az MKP-ra, hiszen eddig mindig az összes jelöltjük bejutott a megyei önkormányzatba. A népességfogyás ellenére továbbra is ez a cél. „Még jobban kell mozgósítanunk, nem engedhetjük meg a lazítás luxusát” – mondta Bárdos Gyula. Hozzátette, való igaz, hogy „minden magyar felelős minden magyarért”!

Németh Gabriella: Pozsony megyében magyar sikerek is vannak

sz_gNémeth Gabriella már nyolcadik éve látja el Pozsony megye alelnöki tisztségét. Magyar sikerek is vannak, jó példa erre a szenci magyar gimnázium is, amelyet nyolc éve még a bezárás fenyegetett, mára pedig megduplázódott a diáklétszám. A szenci zsinagóga felújítása is megkezdődhet ebben az évben, a megye támogatása mellett ezt segítheti a Győr-Moson-Sporon megyével kialakult, határon átnyúló partneri kapcsolat is. A kulturális tevékenység során a megye jó kapcsolatot tart fenn a Csemadokkal. Természetesen olyan eredmények is vannak, amelyek nemzeti hovatartozásuktól függetlenül segítik a polgárokat, ilyen például a szociális ügyek intézése, vagy az úthálózat fejlődése.

A lakossági fórumba a szenci találkozó résztvevői kérdéseikkel, véleménynyilvánításaikkal is bekapcsolódtak. Érződik, hogy van erő a közösségben – mondta Menyhárt József.

O.N.

sz szenc