A nyár végén a média nagy figyelmet szentelt a galántai reszocializációs intézetben (Čistý deň) történteknek. Mivel kiskorú gyerek kárára elkövetett bűncselekmény gyanúja állt fenn, joggal volt várható, hogy az ellenőrző szervek gyors és hatékony munkát végeznek majd annak megállapítására, hogy megtörtént-e a bűncselekmény, megvonják-e az intézmény akkreditációját, áthelyezésre kerülnek-e a gyerekek.

Sajnos lassan 4 hónap eltelte után sem világos, mi is történt az intézményben. A szociális minisztérium mellett működő akkreditációs bizottság szeptemberben javasolta az engedély megvonását, ami a mai napig nem történt meg. Az MKP szeptemberben sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet arra, hogy nem elégségesek azok az ellenőrző mechanizmusok, amelyek a gyermekek és kiskorúak szociális jogvédelmének terén rendelkezésre állnak. Erre olyan ellenőrző mechanizmusokat kell beépíteni a Gyermek és Ifjúságvédelem és a Szociális Felügyeletről szóló törvénybe, amelyek mind a munkahivatalok, mind a minisztérium akkreditációs bizottsága számára kötelező érvényűek lesznek.

Az MKP hiányolja az állami szervek közötti együttműködést és a kölcsönös információáramlást. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy míg Ján Richter a Čistý deň-re 2014-től 6 beérkezett panaszos beadványról beszél, addig a Központi Munka-, Szociális és Családügyi Hivatal 5 beérkezett panaszról tud ugyanebből az időszakból. Miután a panaszok gyerekek, kiskorúak veszélyeztetésére hívták fel a figyelmet, és a minisztérium, illetve a munkahivatal sem reagált rájuk érdemben, úgy gondolom, az illetékes vezetőknek vállalniuk kell a  politikai felelősséget, a miniszternek és a munkahivatal igazgatójának is távoznia kell. Az ilyen nemtörődöm hozzáállás miatt, tekintet nélkül arra, hogy megtörtént-e a kiskorúak kárára elkövetett bűncselekmény, vagy sem, ez lenne a legkevesebb.

Elfogadhatatlannak tartjuk a hosszadalmas ellenőrzési folyamatot, konkrét lépéseket sürgetünk: elsősorban olyan hatékony jogi, preventív és ellenőrző mechanizmusok beemelését a hatályos törvényekbe, amelyek lehetővé teszik a galántaihoz hasonló esetek megelőzését, illetve megakadályozását.

Németh Gabriella,
az MKP szociális, családpolitikai és egészségügyi alelnöke

Címkék: Németh Gabriella ,