Felújítanák a szabadtéri színpadot és kulturális fesztiválokat szerveznének az Ung-vidék központjában
Az Európai Unió által támogatott Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program az elkövetkező időszakban komoly lehetőségeket jelent az önkormányzatok számára is, hogy közös fejlesztések valósulhassanak meg a határ menti térségekben. Nagykapos Miskolccal és Nyíregyházával közösen is benyújtott egy-egy projektet. Amennyiben sikerrel járnak, megújul a nagykaposi szabadtéri színpad és egy kulturális-hagyományőrző rendezvénysorozat is megvalósulhat az Ung-vidék központjában.

Nagykapos város önkormányzata a határon átnyúló együttműködések hatékonnyá tétele érdekében 2014 decemberében a helyi MKP frakció javaslatára létrehozta a Határon Átnyúló Együttműködési Bizottságot, melynek elnöke Mihók Gábor, a nagykaposi önkormányzat MKP-s képviselője lett. Mihók szerint Nagykapos és a régió számára kiemelt jelentősége van a határon átnyúló fejlesztéseknek, elsősorban a szomszédos magyarországi térségekkel közösen, hiszen e régiók hasonló természeti, gazdasági és kulturális adottságokkal rendelkeznek.

„A hasonló adottságok kihasználása érdekében megfelelő partnerségre, szakmai hozzáértésre és elhatározásra van szükség egy-egy sikeres projekthez. Úgy véljük, Nagykapos városa kiváló partnerekre talált, hisz Miskolc és Nyíregyháza megyei jogú városok amellett, hogy szakmai felkészültségüket is bizonyították a projektdokumentáció kidolgozása során, nagyon készségesek voltak az együttműködésben” – fejtette ki Mihók.

A Felvidék.ma megkeresésére hasonlóan vélekedett Petrikán Péter, Nagykapos polgármestere is. A városvezető bízik a sikerben, ami által jelentős előrelépést érnének el a helyi kulturális és közösségi életben, valamint a térség idegenforgalma terén. A városvezető Miskolc és Nagykapos kapcsolatának megerősítésében kiemelte Magyarország Kassai Főkonzulátusának szerepét, mint aktív közvetítőt az Ung-vidéki város és Borsod-Abaúj-Zemplén megye központi települése között.

Mint megtudtuk, a Miskolc városával partnerségben benyújtott pályázat a jelentősen leromlott állapotú szabadtéri színpad felújítását szolgálná Nagykaposon. A projekt összköltsége 1 448 353 euró, aminek 5%-át, vagyis 72 418 eurót állná a felvidéki kisváros. A Nyíregyházával együtt benyújtott projekt eredménye az Ung-vidék központjában a Copus Expo nevű, több fázisú kulturális-közösségi-hagyományőrző rendezvény lenne. Erre önrészként 4 710 eurót különít el az önkormányzat, a projekt teljes költsége 94 214 euró. A pályázatokról előreláthatólag 2017 első negyedévében születik döntés.

Forrás: Felvidék.ma
A fényképen Petrikán Péter és Mihók Gábor (balról jobbra) Kriza Ákossal, Miskolc polgármesterével egyeztet. (Fotó: minap.hu)

Címkék: Nagykapos,