Kolár Péter, a felvidéki magyarság legnagyobb kulturális-közéleti szervezete, a Csemadok kassai választmányának elnöke, a Thália színház volt igazgatója kapta az idei Pro Probitate - Helytállásért díjat, amelyet a kitüntetett vasárnap Kassán, a Kelet-szlovákiai galéria dísztermében rendezett ünnepélyes átadón vette át.

Az ünnepség idején zsúfolásig megtelt a volt vármegyeházán kialakított galéria díszterme, a vendégek között a felvidéki magyar közösség vezető képviselőit és több ismert közéleti személyiségét is látni lehetett.

Köszöntőjében Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke a helytállás szerepének fontosságára mutatott rá, hangsúlyozva ennek üzenetét a Felvidéken "nem kisebbségben, legfeljebb kevesebbségben" élő magyar közösség számára. Kiemelte: azok, akik képesek erre a helytállásra, arra, hogy egyéni önmegvalósításukon túl szolgáljanak egy közösséget, képesek egy értékfogyott világban ellenállni az önsors-rontásnak, s így folyamatos küzdelmet folytatnak a közöny ellen is.

"A Pro Probitate - A helytállásért-díj igazi értékét az adja, hogy eddigi kitüntetettjei mindannyian így cselekedtek. Ma méltán bővül újabb névvel a sor. Azt kívánom, hogy nemzeti közösségünk tagjai önmagukban is megtalálják e díj alapértékeit!" - zárta beszédét Menyhárt József.

Az átadón Csáky Pál az MKP európai parlamenti képviselője, a Pro Probitate díj egyik alapítója elmondta: az idei díj odaítélésekor két fő szempontot vettek figyelembe, elsőként Kolár Péter személyét, aki évtizedek óta meghatározó személyisége a kelet-szlovákiai magyar kultúrának. "Kassán nem igazán történik fontos dolog Kolár Péter nélkül" - jegyezte meg Csáky Pál. Hozzátette: a másik szempont pedig az volt, hogy e díjjal az ország keleti részében élő magyar közösségnek is üzenetet küldjenek.

Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke felszólalásában a jövőre hetvenedik életévét betöltő Kolár Péter szakmai életútját méltatta. Rámutatott: Kolár Péter egész élete szorosan összefonódott a magyar kultúrával, fiatalon szervezni kezdte a kassai népi tánccsoportot és irányította a kassai ifjúsági klubéletet, az 1989-es rendszerváltoztatás után önállósította a Thália színházat, amelynek később igazgatója lett, egészen máig, amikor nyugdíjasként is tevékenyen részt vesz a magyar kultúra továbbéltetésében.

Kolár Péter, a neki adományozott Pro Probitate díjról az MTI-nek azt mondta: az nemcsak neki, hanem azoknak is szól, akikkel évtizedekig együtt dolgozott. "Elhatároztam, hogy mivel most érem el a hetedik X-et, már egy kicsit visszaveszek a tempóból, (...) de ez a díj kötelez is, úgyhogy még egy ideig megpróbálom továbbvinni a kultúraszervezést" - mondta Kolár Péter.

A Pro Probitate - Helytállásért díjat 1994-ben alapították az akkori Együttélés és a Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom (MKDM) - a későbbi Magyar Koalíció Pártjának elődpártjainak - parlamenti képviselői, a mártírhalált halt Esterházy János csehszlovákiai magyar politikus tiszteletére. A díjat minden évben kiosztják, a felvidéki magyar közösség egy-egy olyan jelentős személyiségének vagy szervezetének adományozzák, akik kiállásukkal, a magyar közösség számára példamutató viselkedésükkel kiérdemelték azt. A díjat tavaly, Albert Sándor, a révkomáromi Selye János Egyetem alapító rektora, egy évvel korábban pedig Dráfi Mátyás színművész kapta. (mti)