Egyetemes főhajtással, ünnepi szónoklatokkal és gyertyagyújtással emlékeztek tegnap Dunaszerdahelyen az 1956-ban magára hagyottan eltiport forradalom hősiességére és mártíromságára a diktatúrák áldozatainak emlékművénél. Az ünneplő egybegyűlteket Hájos Zoltán polgármester köszöntötte, majd méltatta a rendezvényt. A szabadságharc emléke előtt tisztelegtek  a város lakói, az önkormányzat képviselői, a politikai pártok képviselői, a társadalmi és civil szervezetek vezetői, valamint az egyházi és vallási méltóságok. Ünnepi beszédet dr. Grezsa István a magyar országgyűlés határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős miniszteri biztos mondott.  Beszédében kiemelte:  1956. november 4-én a  totalitárius zsarnokság erői   ugyan kegyetlenül kioltották a foradalom és szabadságharc fényét, de a forradalmárok hősiessége, összetartása, egysége máig ható erővel formálja valamennyiünk sorsát. A folyamat, melyet a forradalom elindított új pályára helyezte a világtörténelmet. Irányt mutatott nekünk, azt, hogy felelősséggel tartozunk magyar népünk iránt. Felelősek vagyunk, hogy gyermekünk nevét szlovák betűvel írjuk-e, vagy a másként tanító szlovák iskolába járatjuk-e őket. Ma a magyar nemzeti önazonosságára büszke, azt ápoló és azért áldozatot hozni kész magyarokra van szüksége a nemzetnek. 1956-nak mindannyiunkat becsületre kell, hogy tanítson.” – hangsúlyozta a szónok.

Az emlékezők virágokat és koszorúkat helyeztek el az emlékműnél, majd mécseseket gyújtottak.  A Magyar Közösség Pártja Országos Elnöksége nevében Menyhárt József országos elnök és Kocúr László pártigazgató helyezett el koszorút. Az MKP járási Elnöksége nevében Fenes Iván, Bős város polgármestere és Bacsó László, Nyárasd község polgármestere koszorúzott. Magyarország pozsonyi nagykövetségének koszorúját Szabó József tanácsos  helyezte  el az emlékműnél. Dunaszerdahely város önkormányzata nevében Hájos Zoltán polgármester, valamint Horváth Zoltán és A.Szabó László alpolgármesterek koszorúztak.

A Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban a  Magyar Közösség Pártja központi ünnepi emlékestjével folytatódott a megemlékezés. A teltházas ünneplő közönség előtt Menyhárt József öt fő gondolatban foglalta össze 56 üzenetét. Zárógondolatként hangsúlyozta: „Minden magyar felelős minden magyarért – ha összefogunk, lesznek nagyszerű eredményeink. 1956 világraszóló dicsőséget hozott a magyaroknak. Ma békésen,  munkával és kitartással lehetünk méltó utódai az ’56 hőseinek!“

Az ünnepi est a Kormorán együttes koncertjével ért véget. A VMK épülete előtt  világító mécsesek szimbolizálták 1956 emlékét. (bi)

Címkék: Dunaszerdahely,