Németországban megalakult az első „török” párt. Az Angela Merkel-féle keresztény demokrata CDU-ban az arab platform „Allah Akbar” felkiáltással kezdi az üléseit. Berlinben a török tüntetések során egy harmadik generációs német állampolgárságú török fiatal büszkén nyilatkozik a TV-nek: „....az én elnököm Erdogan!” Jogosan hangozott el tehát a kérdés –  Hogyan tovább, Európa? – az érsekújvári beszélgető esten.

Gulyás Gergely, a Magyar Országgyűlés alelnöke, Vincze Loránt, a FUEN elnöke és Csáky Pál, az MKP európai parlamenti képviselője voltak Nagy Dávid, az MKP helyi szervezete elnökének vendégei. A neves előadókra csaknem százan voltak kíváncsiak szeptember harmadikán az érsekújvári Csemadok Házban az EPP égisze alatt rendezett eseményen. A nézőtéren továbbá helyett foglalt Kiss Balázs beosztott diplomata, Bolya Szabolcs, az MKP járási elnöke, Szigeti László, Retkes János és Farkas Tibor, az MKP járási elnökségének tagjai, valamint Forró László, az MKP frakcióvezetője a városi testületben.

Az est során három témakört érintettek. Elsőként reagáltak az aktuális nyugat-európai eseményekre, majd megvitatták az őshonos kisebbségek helyzetét a migráció sújtotta Európában, végül pedig szó esett a bevándorlás várható következményeiről, illetve a krízishelyzet lehetséges megoldásairól.

A tartalmas, csaknem kétórás beszélgetést követően a látogatókat borkóstoló és egyéb frissítők várták. A résztvevők a helyi díjnyertes borok fogyasztása mellett immár szabadon folytathatták az eszmecserét az est vendégeivel és egymással.

Fotók: Dunajszky Éva