A Szent István szobor hosszú és kitartó előkészítő munkálatok után mára teljes pompájában díszíti Ajnácskő központját. A szoborállítás ötletgazdája Chovan Attila volt, elképzelését adománygyűjtéssel, tanáccsal, munkával rögtön segítette a Csemadok Ajnácskői Alapszervezete, akkor még Szamos Zsuzsa elnökletével. Azóta a Csemadok-fáklyát átadták, az új elnök Mikó Alexandra lett, aki ugyanúgy támogatta a kivitelezését.
„Ritka esemény egy köztéri szobor avatása. Minden szobor, így Szent István királyunk szobra is azt üzeni számunkra, hogy akinek nincsen múltja, nincsen jövője sem. Múltunk nagyszerű emberi, legyenek akár királyok, költők, tudósok mindig is példaképként szolgálnak számunkra és a jövő generáció számára is” – fejtette ki Mikó Alexandra.

„Mély hálámat és köszönetemet szeretném kifejezni Lukács János szobrászművésznek, aki megformálta, szinte életre keltette ezt a csodálatos, több mint százéves tölgyfát, melyet elődeink ültettek a Cseres-hegységben” – mondta Chovan Attila, a Csemadok ajnácskői Alapszervezetének vezetőségi tagja. Hozzátette, hogy ez a méltó és nemes faanyag a keze munkája által üzenetet közvetítő szoborrá vált. Mint megtudtuk, régi álom volt, hogy a Szentháromság térre szobrot állítsanak. Szent István alakjának a kiválasztása pedig nem volt vitás a gömöri településen.

„Sajnos a 20. század viharaiban, főleg a kommunizmus időszakában elhalványult a Kárpát-medencében élők tudatában e kimagasló történelmi személyiség tisztelete. Pedig minden nép és nemzet, amely ebben a térségben él, sokat köszönhet neki, mert nemcsak a magyar, hanem az európai történelem kiemelt alakja, szentje is. Összekötötte a magyar sajátosságokat a nyugati keresztény kultúrával, s több mint ezer éve létrehozta a kor követelményeinek megfelelő középkori királyságot, amely biztosította a magyarság és a vele együtt itt élő népeknek a megmaradását és fejlődését.
Országot alapított, írott törvényeket adott, megszilárdította az ország határait, modernizált, saját pénzt hozott forgalomba, egyházat szervezett, minek köszönhetően viselhette az apostoli királyi címet is” – mondta avató beszédében Chovan Attila. A Felvidék.ma-nak nyilatkozva kifejtette, hogy nagy öröm számára, hogy elképzelése megvalósulhatott.
„Csak az a nép és nemzet életképes hosszútávon, amely ismeri és megbecsüli múltját, tanul elődei cselekedeteiből, tiszteli őseit, nemzete nagyjait. Ezt a célt szolgálja ez a szoborállításunk is. A szobor közvetíti felénk Szent István királyunk hitét, elszántságát és bölcsességét” – mondta.

Az ünnepség augusztus 20-án szentmisével kezdődött, melyen Sipos György péterfalai-détéri plébános szolgált. Szólt az ünneplő közönséghez Hunyák József, a község polgármestere és a Csemadok ajnácskői Alapszervezetének elnöke. A szobrot Szamos Zsuzsanna és Hunyák József leplezték le. Az avatóünnepségen közreműködött a füleki Pro Kultúra Férfikar, az almágyi Foglár Gábor, versekkel a helyi iskolások, gitárral Kunya Gyula és Chovan Lilla.

Koszorút helyeztek el a község, a helyi Csemadok, a járási MKP, a Simonyi Alapítvány és Almágy, Vecseklő valamint Óbást községek nevében. Az alkalmat megtisztelte jelenlétével többek közt a Magyar Közösség Pártjának Rimaszombati Járási Elnöksége is Auxt Ferenc vezetésével, akik szintén hozzájárultak a szoborállítás költségeihez. A rendezvény a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg, és szeretetvendégséggel ért véget, ahol megáldották az új kenyeret is.

Írta: Homoly Erzsébet -Felvidék.ma

Címkék: Ajnácskő,