Augusztus 20-án, legrégibb és legnagyobb ünnepünkön, Szent István királyunk napján a Magyar Közösség Pártja inámi, ipolybalogi, ipolykeszi, ipolynyéki és nagycsalomjai helyi szervezete Ünnepeljünk együtt! címmel regionális ünnepséget szervezett. Három helyszínre terjedt ki a rendezvény. Szombat délután Ipolybalogon a Szent Korona mását őrző Árpád-kori templomban az ünnepi szentmisén György Ferenc plébános szentbeszéde emelte a rendezvény fényét. Kora este Ipolynyéken a Szent István-szobornál tartott koszorúzási ünnepségen Gömöry Eszter mély átéléssel adta elő Sík Sándor Az Andocsi Máriához című költeményét, majd ezt követően Gömöry Lóránt, az MKP helyi elnöke méltatta beszédében államalapító királyunk életművét. A rendezény záró programjára Nagycsalomján a szabadtéri színpadon került sor, ahol az Ismerős Arcok Nélküled című dalát Hlavács Réka adta elő, elindítva a nagy érdeklődéssel várt esti műsort, melynek bevezetőjében a község MKP-s polgármestere, Nagy Mihály mondott ünnepi beszédet. Hangsúlyozta, csak rajtunk múlik, hogyan tudunk élni nagy királyunk örökségével, és hogyan tudunk valamennyien méltók maradni Szent István emlékéhez.

A nézőtéren több mint háromszáz ember volt kíváncsi az est vendégének, Vujity Tvrtko Pulitzer-emlékdíjas horvát származású magyar író, újságíró, Magyarország egyik legnépszerűbb televíziós riporterének előadására.A számos sikerkönyv és dokumentumfilm szerzője helyenként könnyed stítlusban, de mindvégig lebilincselően elvenítette fel, miként sikerült több mint fél évszázad után felkutatnia és hazahoznia az utolsó második világháborús magyar hadifoglyot, Toma Andrást. Számos érdekességgel szolgáltak észak-kóreai és türkmenisztáni kalandjai.
Előadásának második felében sok új és hasznos ismerettel vezette fel Trianon című dokumentumfilmjének vetítését. Mint mondta, van egy könyv, amelyről tud, olvasott, tanult minden magyar ember, viszont még senki sem látta. Vujity Tvrtko viszont fellapozhatta a trianoni békeszerződés egyetlen eredeti példányát, és be is mutatta a dokumentumfilmben.
A rendezvény tűzijátékkal ért véget.

Címkék: Nagycsalomja,