Szent István napjának előestéjén, augusztus 19-én a zoboralji Kolon községben emlékezett államalapító királyunkra a Magyar Közösség Pártja. Ünnepi beszédet Menyhárt József MKP-elnök mondott.

Az ünnepség szentmisével kezdődött, majd megkoszorúzták Szent Istvánnak a templom melletti szobrát. Az emlékezés koszorúit többek között elhelyezte Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország nagykövete, Pathó Marianna, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának képviseletében, Balkó Róbert koloni polgármester és Menyhárt József MKP-elnök is.

A szabadtéri színpadon folytatódott az ünnepség, ahol a polgármester mellett Ladányi Lajos, az MKP nyitrai járási elnöke köszöntötte a több száz fős közönséget.

Ünnepi beszédében Menyhárt József kiemelte Zoboralja egyediségét és jelentőségét. „Nem lehet véletlen, hogy Szent István korában is oly hittel éltek itt az emberek, hogy az első szerzetesrendek helyéül is ez a táj szolgált.” – mondta. Az MKP elnöke történelmünk viharaira, megpróbáltatásaira, de dicső napjaira is emlékeztetett, melyek tanulsága, hogy „aki szembenéz a félelmeivel, az le is tudja győzni őket”. Ezt mutatja számunkra István király életműve is. „A mai nap ünnep. Egy közösség tudatosan és közösen megélt emlékezete. Egy ember emlékezete, aki hitt abban, hogy egy maroknyi soknyelvű és sokszínű nép nemzetté növi ki magát. (…) Kell, hogy István hite nemzetünk hite is legyen. Ő volt az első király, aki a maroknyi borzas csapzott nomád csapatban meglátta a nemzetet. A nemzetet, amely annyi Mohácson, Segesváron és Don-kanyaron át megtartja az országot, a romokból új falat emel, hatot rúg Angliának és legalább 7 aranyat szerez Rióban...”. Beszéde végén Menyhárt József ismét a Zobor-vidékhez tért vissza: „Vannak vidékek legbelül. A Zobor vidéke ilyen nekünk. (…) Az élet itt sem könnyű, de sose feledjük, bár emberi létünk porszemnek tűnhet a Kárpát-medence történetében, mindannyiunk összekapaszkodása hegyeket mozgat. Csak kapaszkodjunk egymásba! És higgyünk!”

A műsor összeállításánál a Felvidék kincsestárából válogattunk. Fellépett a Külhoni Magyarságért Díjjal kitüntetett Dunaág Néptáncegyüttes – a Pántlika zenekar kíséretében. Felvidéki dalokat énekelt Korpás Éva. A házigazdák részéről a helyi citerásoknak tapsolt a közönség. Vadkerti Imre rockénekes a Kormorán együttes dalait és az István, a király című rockopera slágereit adta elő, és felcsendült az Ismerős Arcok kultikus dala, a Nélküled is.

Az MKP elnöke és tisztségviselői ma további ünnepi megemlékezéseken vesznek részt.

(on)

kolon_1 kolon_2 kolon_3 kolon_4 kolon_5 kolon_6

50 fotóból álló képgalériánk az fb-oldalunkon tekinthető meg