Nemzetközi részvétellel zajlott augusztus 2-án Dunaszerdahelyen a megemlékezés a roma holokauszt áldozatairól a Halpiac téren, a 2006-ban állított emlékműnél. A Magyar Közösség Pártja nevében az elnök, Menyhárt József vett részt a megemlékezésen és helyezett el koszorút.

A megemlékezés Mons. Szakál László János dunaszerdahelyi esperes-plébános imájával kezdődött, aki Mons. Orosch János nagyszombati érsek megbízottjaként vett részt az eseményen.

A Romológiai Kutató- és Módszertani Intézet és Dunaszerdahely Városa által szervezett megemlékezésen elsőként Ravasz József, a Romológiai Kutató- és Módszertani Intézet igazgatója szólt a jelenlevőkhöz. Beszédében megemlékezett a nemzetközi roma holokauszt napjának kialakulásáról, illetve arról a mintegy 60 romáról is, akiket Nyárasd és Vásárút között a Kis-Dunánál mészároltak le 1945 tavaszán.

Felszólalt még Lucia Žitňanská szlovák igazságügyi miniszter, Dr. Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere, Ravasz Ábel, a roma közösségek kormánybiztosa és Pavol Mešťan, a pozsonyi Zsidó Kultúra Múzeum igazgatója.

A rendezvényen a város vezetői mellett jelen volt még Štefan Rozkopál, az elnöki iroda vezetője, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Magyarország, Olaszország, Spanyolország nagykövetségének diplomatái, illetve civil szervezetek és intézmények képviselői.

A szörnyű tragédia 72. évfordulójára emlékezünk. 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradó éjjel az auschwitz-birkenaui haláltáborban 2900 romát gázosítottak el. Emlékük megőrzésére augusztus 2. a roma holokauszt nemzetközi napja lett.

A dunaszerdahelyi megemlékezés végén került sor az emlékmű megkoszorúzására, ahol a meghívott vendégek, civil- és emberi jogi szervezetek, a politikai pártok, a hivatalok, valamint a nagykövetségek küldöttei helyezték el a megemlékezés virágait.

A Magyar Közösség Pártja Országos elnökségének nevében Menyhárt József országos elnök, az MKP Keresztény Platformjának nevében Karaffa Attila koszorúzott.

A megemlékezésen végig látható volt az egykori dunaszerdahelyi plébános, Janovits Ödön fényképe, aki a szerdahelyi cigányság megmentője is volt, hiszen 1945 húsvétja előtt az ő közbenjárásának volt köszönhető, hogy nem hurcolták el a dunaszerdahelyi cigányságot a német és nyilas csapatok.

-nns-