Tusnádfürdőn Itthon a Kárpát-medencében címmel tartották a XXVII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (július 19-24.) hagyományos pártelnöki fórumát.

t2

A beszélgetésen Menyhárt József, az MKP újonnan megválasztott elnöke mellett Brenzovics László (elnök, Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség), Pásztor István (elnök, Vajdasági Magyar Szövetség), Horváth Ferenc (elnök, Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség), Jankovics Róbert (ügyvezető alelnök, Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége), Szilágyi Zsolt (elnök, Erdélyi Magyar Néppárt), Bíró Zsolt (elnök, Magyar Polgári Párt), Tánczos Barna (RMDSZ) képviselték a határon túli magyarságot. A magyar kormányzat részéről Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár vázolta a magyar kormány nemzetpolitikájának aktuális kérdéseit. A fórumot Répás Zsuzsanna vezetett.

t4

Menyhárt József elmondta, bár nincs jó kondícióban a felvidéki magyar közösség, nem temetni jött a felvidéki magyarságot, az MKP új vezetése példaértékű összefogást mutat és közösségben gondolkodik. „Vajon mi az utunk, milyen irányba vihetjük tovább a Magyar Közösség Pártját, és milyen irányba építhetjük a közösségünket? Mi úgy gondoljuk, hogy nem csupán pártban kell gondolkodni, vagy a pártok közötti harcot, erőfitogtatást kell folytatni, hanem a közösség minden olyan erőforrását be kell kapcsolni ebbe a munkába, aki tett és tesz a közösségért. Értem ez alatt a kulturális intézményeket, a civil szférát, és olyan magyar-magyar párbeszédben gondolkodunk, amely témák köré sorakoztatja majd a Felvidékért tevő embereket” – fogalmazott Menyhárt József. Elmondta, a kistérségek hitét megerősítve szeretnék kiépíteni az egyfajta összfelvidéki tudatot. Mint kiemelte, a Felvidéken inkább vallják magukat az emberek csallóközinek, csilizközinek, nógrádinak, gömörinek, bodrogközinek..., az MKP dolga, hogy ezt a közösségi tudatot erősítve kistérségekben cselekedjen.

t3

"Tény, hogy a szlovák-magyar kapcsolatok most szélcsendben történnek. Tény, hogy a vegyespárt most kormányon van, próbál eredményeket felmutatni, terveik a kormányprogramba is bekerültek. De látni kell, hogy ezek minimális tervek, melyeket maximumként próbálnak eladni. A mi dolgunk, hogy feltegyük a kérdést: mennyit ér harminc ezüst, és mit adnak érte? Mennyire jó az nekünk, ha azzal nyugtatnak: elégedjünk meg ennyivel, minden nagyon szép, minden nagyon jó...? Mert amikor a farkas rámosolyog a bárányra, az nem mindig őszinte mosoly, sőt...!" – fogalmazott a pártelnök. Menyhárt József szerint az MKP dolga az, hogy az eredményeket számon tartsa és elszámoltasson. „Van hitünk, és azt kell megmutatnunk, hogy van erőnk is. Abban hiszek, hogy közösségünk aktív, rugalmas, tudatosan megélt magyarságú közösséggé építhető” – zárta gondolatait Menyhárt József.

t4

A pártelnöki fórumnak a határon túli magyar közösségek aktuális helyzetéről való beszámolói mellett további két fő témája volt: a migránsáradat és az ezzel kapcsolatos identitáskérdés, valamint a külhoni magyar vezetők által aláírt közös nyilatkozat az október 2-i magyarországi népszavazásról, a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítésére vonatkozóan. A határon túli magyar pártok vezetői nyilatkozatukban határozottan elutasítják Brüsszel elhibázott migránspolitikáját és a kényszerűsített betelepítést, valamint arra kérnek minden választásra jogosult személyt, hogy vegyenek részt a kvótareferendumon.

t5

-mkp.sk-