Választási körkép a Kárpát-medencében címmel értékelték a határon túli magyar közösségek képviselői az aktuális helyzetet Tusványoson, a 27. szabadegyetemen Erdélyben.

Berényi József az erdélyi, kárpátaljai és délvidéki meghívottak mellett értékelte a felvidéki helyzetet. Az MKP leköszönt elnöke a 2016-os szlovákiai parlamenti választás elemzése kapcsán két megközelítési pontról beszélt. Az egyik a mai szlovák politika, amely szerinte okozott némi meglepetést, illetve az ezen belüli magyar világ.

„A szlovák politikára érvényes az, ami most a világban történik. Tony Blair ezt úgy jellemezte, hogy a politika <nagyon előre nem látható történéssé vált>. Ezt a szlovákiai választások is így mutatták. Ahogy a világban érvényes, úgy Szlovákiában is, hogy az emberek számára egyre kevésbé elfogadható az, hogy gazdagok, oligarchák hoznak döntéseket a politikusokkal, ami bár szűk csoportérdeket szolgál ki, de a politikusok lenyomják az emberek torkán. Ennek megfelelően protest politikusok és protest pártok kerültek be a szlovák törvényhozásba. Meglepetésre olyanok, amelyek pár hónappal a választások előtt alakultak”-  fogalmazott Berényi.

Berényi: elégedetlenségi hullám tapasztalható

Rámutatott, hogy az amerikai elnökválasztás eseményeit, vagy a brit népszavazást látva van egyfajta elégedetlenségi hullám. A társadalomban levő elégedetlenség megjelent a szlovák választásokon, és kialakult egy rendívül érdekes helyzet. Robert Ficónak olyan kormányt kellett létrehoznia, amilyet korábban ő maga kritizált. Vegyes kormányában benne van a jobboldal, a baloldal, a nacionalisták és egy széteső félben levő polgári párt. Az MKP elnökségi tagja szerint a koalíció jövője kérdéses.

„A mi magyar világunkban a helyzet nem alakult kedvezően. 1990-ben, a rendszerváltás után volt a legtöbb magyar Szlovákiában. Utána elképesztő zuhanás tapasztalható. Ez az elvándorlásnak, asszimilációnak köszönhető. A demográfia egyéb jelzői is negatívak számunkra” - hangoztatta.

Az MKP teljesítményéről

„Erőnkön felül akarunk teljesíteni, folyamatosan úgy képzeljük el, hogy 1991-et írunk, amikor is a legtöbb magyar élt Szlovákiában, és ez ma már nem így van. Két olyan párt indult a választásokon, amely magyarokat is megszólított, az egyik a magyar párt, az MKP, a másik egy vegyes párt. Nem nehéz kiszámítani, hogy ha a lakosság megközelítőleg 8 százaléka magyar, akkor egy négy százalékos eredménynél a lakosság felét tudja megszólítani az egyik párt, a másikat a másik párt” - mondta Berényi.

Értékelésében továbbá elmondta, hogy az MKP 2012-ben és 2016-ban is tudta hozni ugyanazt az eredményt abszolút számokban, míg a vegyes párt zuhant. A szlovák részvétel ugyanakkor jóval nagyobb volt, mint a magyarok részvétele.

Berényi: A vegyes párt jövője kérdéses

A vegyes párt jövőjét firtató kérdésre elmondta, hogy szerinte kérdéses. „Mi pedig továbbra is ott maradtunk a 4 százalék fölötti eredménynél. 100 ezernél több szavazatot szereztünk, de ez nem elég a bejutáshoz. Annak ellenére, hogy a listát megnyitottuk, civileket vettünk fel rá, megpróbáltuk a belső erőforrásokat kihasználni, amennyire csak lehetett. A mi belső versenyünket megnyertük a Most-Híddal szemben, hiszen a magyarlakta településeken több szavazatot szereztünk. De így sem értük el a célt, nem jutottunk be a parlamentbe. Őket a szlovákok bejuttatták.”

A szlovák kormányról

Kérdésre válaszolva a vegyes párti jelleg tanulságairól szólva Berényi elmondta, hogy a parlamenti választásokkal a szlovákiai helyzet nem rendeződött, hanem tovább bonyolódott. A kormány rendkívül instabil, egy párt már szétesett, és sokan azzal számolnak, hogy nem húzzák ki négy évig.

Szlovákiában mintaszerűen megfigyelhető, hogyan használódnak el és kopnak ki a politikából a rendszerváltás után kialakult pártok és politikusok. Azok, akik még ott vannak, összefognak bárkivel, hogy megőrizzék hatalmukat azokkal szemben, akik próbálják lebontani ezt a rendszert.

„Két törésvonal van” – tette hozzá Berényi.  „Azok, akik 89 után még ott maradtak, illetve azok, akik azóta megjelentek, és egy merőben más politikai kultúrát képviselnek. Szlovákiában most egy politikailag teljesen átmeneti korszakot élünk, aminek a végét talán csak a jóisten tudja.”

Az orosz helyzetről

Az orosz helyzetre vonatkozóan Berényi elmondta, hogy Szlovákia e kérdésben nagyon óvatos politikát folytat.

„Szlovákiával kapcsolatban tudni kell, hogy nagyhatalmi érdek hozta létre Csehszlovákiát, Szlovákia jogelődjét, és ennek megfelelően Szlovákia mindig is a nagyhatalmak felé igyekszik a legszebb arcát mutatni, beleértve Moszkvát is.”

A Most-Híd jelenséget Berényi fájdalmas dolognak nevezte. „Már rá tudunk világítani, hogy ez a megoldás nem jó, sokan elfogadják érveinket, hogy ez miért negatív jelenség, csak közben nem tudtuk magunkat népszerűbbé tenni. Ez a dolgoknak a rákfenéje.”

A kedden kezdődött 27. Tusványosi Szabadegyetem július 24-ig zajlik az erdélyi Tusnádfürdőn. Szombaton Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke tart fórumot a helyszínen.

tusb4 tusb3 tusb2 tusb1