Nagy-Britannia választópolgárai, szűk többséggel, az Európai Unióból való kilépés mellett döntöttek. Egy tagállam kiválása mindeddig példa nélküli volt az európai integráció történetében. A döntésnek különös jelentősége van abból a szempontból is, hogy egy erős és befolyásos tagállam hagyja el az EU-t, ráadásul olyan időszakban, amely egész Európa számára gazdasági, politikai, biztonságpolitikai problémákkal terhelt. Nagy-Britannia kiválása az Európai Unió működésében és 27 tagállam gazdasági, politikai életében is komoly változásokat idézhet elő.

A Magyar Közösség Pártjának továbbra is meggyőződése, hogy az Európai Unió a megoldást jelenti, nem pedig a problémát. EU-tagságunk tizenkét éve alatt Szlovákia és polgárai egyértelműen sikeresebbek lettek az EU-n belül annál, mint amilyenek az EU-n kívül lehettek volna. Bár a nemzeti kisebbségek védelme terén az Európai Unió továbbra sem rendelkezik jogkörökkel, világos, hogy az EU-n belül sokkal kisebb az esélye a szélsőséges kisebbségellenes kilengéseknek, mint az EU-n kívül.

Az Európai Uniót meg kell reformálni, nem pedig felbomlasztani! A Magyar Közösség Pártja a következő időszakban európai partnereivel azon dolgozik majd, hogy a brit kiválás a lehető legkisebb károkkal járjon, és az Európai Unió új helyzetét felmérve, arra megfelelő válaszokat adva, megerősödve kerüljön ki a jelenlegi helyzetből.

Magyar Közösség Pártja