A Magyar Közösség Pártja aggodalommal figyeli a kormány tehetetlensége miatt a belügyminisztérium körül kialakult helyzetet.

A Szlovák Köztársaság Belügyminisztériumának a rendőri, vizsgálati szervek fő irányítójaként a jog és igazságosság megtestesítőjének kellene lennie. A jelenlegi tárcavezető, Robert Kaliňák már hónapok óta képtelen hitelt érdemlően tisztázni magát az újabbnál újabb gazdasági visszaélések és korrupciós ügyek vádja alól. Ezáltal nem csak magát, hanem az általa vezetett minisztériumot, így közvetve a kormányt is diszkreditálja. Az MKP véleménye szerint a speciális ügyész által szorgalmazott vizsgálat lezárásáig alkalmatlanná vált a belügyi tárca vezetésére.

Szlovákia július 1-től veszi át az EU soros elnökségét. Az ország nemzetközi megítélését nagyban rontja, ha kormányára a korrupció árnyéka vetül, és annak egyes tagjait köztörvényes bűnökkel vádolják.

A vegyes koalíció megalakuláskor a pártok együttműködésük alapjaként az országgal szemben érzett felelősséget és a szélsőséges pártok megerősödésének veszélyét jelölték meg, Szlovákia érdekeit és a demokrácia megőrzését hangsúlyozták. Ennek értelmében joggal várható el, hogy Robert Kaliňák lemondjon tisztségéről, és tisztázza magát a felsorolt vádak alól, vagy ha erre emberileg nem képes, és a kormányfő sem hívja vissza, a koalíciós tanács kényszerítse ki lemondását.

Menyhárt József,
az MKP elnöke

Címkék: Menyhárt József ,