(Menyhárt József a HírTV-ben és a Kossuth Rádióban)

A magyarországi HírTV stábja hétfőn Pozsonyba, a Magyar Közösség Pártjának központi irodájába látogatott, és élő adásban kérdezték Menyhárt József elnököt.

Elhangzott, az Érsekújvár városában tartott tisztújító országos kongresszuson friss erőkkel is megújult MKP továbbra is etnikai alapú párt marad. Menyhárt József szerint annak, hogy az MKP a legutóbbi három parlamenti választáson nem jutott a törvényhozásba, több oka van. „Egyrészt a fogyásunk az oka, 1991-től a népszámlálási adatok tükrében a felvidéki magyarság számaránya mintegy százezerrel csökkent.” De nem csak ez. „Hozzá kell tenni, hogy a csüggedtség, a politikumba vetett hit megrendülése és szétszabdaltságunk is oka ennek” – tette hozzá.

Az tágabb nyitással összefüggésben a magyar-magyar párbeszédet a felvidéki magyarság színeiben politizáló polgármesterek, önkormányzati és politikai képviselők mellett a civil szférához köthető, akár kulturális szervezetekbe tömörülő csoportokkal gondolják el. „Nem bilaterális, pártok közötti beszélgetésre gondolunk, és nem csupán a civil szféra mozgósítására. Ezt együtt képzeljük el.” – mondta az MKP elnöke. És keresni fogják az ellenzéki szlovák pártokkal is a kapcsolatot.

Menyhárt József hangsúlyozta, az érsekújvári kongresszuson megmutatkozott: „a párt él és dolgozni akar. Aktívan és rugalmasan mozgó, politizáló MKP-t képzelünk el.” (on)

Forrás: http://hirtv.hu/magyarorszageloben/elnok-1346997

---

Menyhárt Józseffel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában is beszélgetést folytattak június 13-án (itt hallgatható meg, 7:20-től: Kossuth Rádió, 180 perc).

A HírTV-ben is felvetett témákon túl az MKP elnöke kifejtette, van jövője egy tiszta magyar pártnak. Az MKP bár nem került be a törvényhozásba, sok polgármestere és önkormányzati képviselője van. „Regionális szinten erősek vagyunk, de ez nem elég. Kell a parlamenti szint is, hogy hozzászólhassunk a közösségünk sorsát alakító törvényekhez is“.

A feladatokkal kapcsolatban hangsúlyozta, a Magyar Közösség Pártjának naprakészen kell reagálnia a történésekre, és objektív, higgadt, szakmailag megalapozott javaslatokkal és építő jellegű kritikával kell élnie. „Látható MKP-t akarunk, látható és elszámoltatható politizálással“ – mondta.

Elhangzott, az oktatásügy fontos sarokköve a megmaradásunknak. A szülőföldön való boldogulás érdekében az MKP elnöke szerint a családpolitikát is erősíteni kell, a felvidéki magyar családok mellé olyan gazdasaságpolitikát kell véghezvinni, amely megtartja őket a régióban. (on)

Címkék: Menyhárt József ,