Az MKP tisztújító kongresszusán Menyhárt Józsefet választották az MKP elnökévé. Az országos tanács elnöke Őry Péter.

A közgyűlést köszöntötte többek között Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország pozsonyi nagykövete is.

A küldöttek megszavazták, hogy az MKP Országos Tanácsa 2/3-os többségi szavazattal módosíthatja a párt alapszabályát.

Alelnökök: Farkas Iván - gazdasági és régiófejlesztési alelnök, Varga Péter - mezőgazdasági és önkormányzati alelnök, Németh Gabriella - egészségügyi, szociális és családpolitikai alelnök, Kiss Beáta - oktatási és kulturális alelnök, Kőrösi Ildikó - önkormányzati és közigazgatási alelnök.

Elnökségi tagok: Cziprusz Zoltán, Csúsz Péter, Gergely Papp Adrianna, Furik Csaba, Bárdos Gyula, Samu István, Hájos Zoltán, Forró Krisztián, Berényi József, Szigeti László, Csáky Pál (utóbbi európai parlamenti képviselőként).

A kongresszus még további két elnökségi tagot választ.

A továbbiakban a Felvidék.ma hírportál összefoglalója olvasható:

Berényi József utódja 180 szavazatot kapott a 196 megjelent küldöttől. Tények, nyilatkozatok, videók Érsekújvárból a Felvidék.ma hírportálon.

Korábbi kihívója, Őry Péter a kongresszuson jelentette be, hogy visszalép az elnökjelöltségtől. Döntését azzal indokolta, hogy – mint fogalmazott – „a mai helyzet azt kívánja, hogy az együttműködést erősítsük”.

Megválasztása után Menyhárt József a csapat összetartásának fontosságát hangsúlyozta, kiemelve: ő maga is csak egy az MKP-sok közül…

Berényi József: az én szerepem most elsősorban Nagyszombat megyére fog összpontosulni.

Az MKP korábbi elnöke a Felvidék.ma-nak nyilatkozva elmondta, tovább folytatódik a fiatalítás és újítás a párton belül. Mint fogalmazott, büszke arra, hogy a most komoly tisztségekbe került emberek az ő elnöksége alatt „nőtték ki magukat oda, hogy jelölhetők és megválaszthatók lettek”. Berényi 2010-ben vette át a párt irányítását Csáky Páltól, tisztségéről az idei parlamenti választások után mondott le.
A politikus Nagyszombat megyében kívánja folytatni munkáját, egyéb tisztséget nem vállal, a párt országos elnökségének sem lesz tagja.

Őry Péter: a legfontosabb üzenet az, hogy egységesek vagyunk

Az MKP Országos Tanácsának frissen megválasztott elnöke Felvidék.ma-nak elmondta: a párt egységének megőrzése volt az a motiváció, ami őt a visszalépésre sarkallta. Sokkal fontosabbnak tartom a párt és a közösség egészét, mint az egyéni érdekeket. Ezért döntöttem úgy, hogy visszalépek” – fogalmazott a politikus, aki Menyhárt József mellett szintén indult az elnöki tisztségért. Visszalépését a küldöttek előtt jelentette be.

Bárdos Gyula: örülök, hogy az MKP új vezetővel elindulhat

„Nagyon jó volt a programbeszéd, nagyon jó volt a megválasztás utáni beszéd is, remélem, a folytatás is ilyen lesz, mert a közösségnek, a felvidéki magyarságnak szüksége van az MKP-ra” – reagált Menyhárt József elnökké választására Bárdos Gyula, akit a kongresszus szünetében kérdeztünk. Bárdos elégedett a tisztújító ülés fejleményeivel, különösen azzal, hogy a párt élére új elnök, új arc került, aki – mivel nem töltött be még ilyen magas tisztséget, tiszta lappal indulhat. A politikus kihangsúlyozta: a párt ugyanakkor csak egy eszköz, és sohasem a cél. „Ezt az eszközt használjuk arra, hogy a közösséget jobban láttassuk és az érdekérvényesítés sokkal hatékonyabb legyen”

Menyhárt József: a felvidéki magyarság dolgait vinni közös ügyünk

Menyhárt József közvetlenül a megválasztása után a Felvidék.ma hírportálnak úgy nyilatkozott: a bizalom, amit a küldöttektől kapott, „egyszerre megemel, a másik oldalról pedig nagy munkát is jelent”. A pártelnök emlékeztetett: amit korábban, a parlamenti választások során megfogalmazott – az összefogás – azt itt, a kongresszuson személyesen is meg tudták élni.

A csapatmunka fontosságát a küldöttek előtt mondott beszédében is hangsúlyozta. Mint hírportálunknak fogalmazott, számára ez azt jelenti, hogy olyan elnökséggel tud majd dolgozni, „amelyben mindenki tenni akarja a dolgát, ért is ahhoz, amit csinálni fog, és nem csupán az elnöktől várják az utasításokat, hanem egy kicsit „önjáróként” teszik a dolgukat.”

Csúsz Péter: Menyhárt József méltó utóda Berényi Józsefnek

Az MKP losonci járási elnökét a párt tisztújító kongresszusán azt követően kérdeztük, hogy Menyhárt Józsefet megválasztották a párt elnökévé. A politikus szerint a frissen megválasztott párelnök méltó folytatója lesz annak a munkának, amit Berényi József hat éven keresztül végzett. Csúsz Péter elmondta: a parlamenti választásokon kapott 105 ezer szavazat kötelezi őket a munka folytatására, a felvidéki magyarság érdekében.
Hozzátette: az előző elnök igencsak magasra tette a lécet – olyan állapotban vette át a párt irányítását, „amikor mindannyian azt hittük, hogy a vereség után lehetetlen tenni a felvidéki magyarságért. És ő bebizonyította, hogy lehet”. (Felvidék.ma)