Koszorúzás a köztemetőben

A márciusi megemlékezések első állomáshelye március 12-én a kassai köztemetőben a honvédsírok megkoszorúzása volt. A Henszlmann Imre Helytörténeti Társaságnak köszönhetően több honvédsírt is sikerült megmenteni a felszámolásra kerülő sírok közül. Idén 23. alkalommal emlékezünk a szabadságharc kassai hőseire. Magyarország miniszterelnökének levelét Szesztay Ádám, Magyarország kassai főkonzulja olvasta fel. 1948 márciusában a magyar nemzet újjászületett. Egy szívvel, egy lélekkel, egy akarattal harcolt a szabadság, egyenlőség és a jogrend megteremtéséért. Bátor tettével kivívta Európa nemzeteinek elismerését. A kassai magyar szervezetek 5 sírnál helyezték el a megemlékezés virágait. Az MKP nevében Gál István, a nyugati magyar klub elnöke és Hanesz Zoltán önkormányzati képviselő koszorúzott.

Emlékezés Esterházy Jánosra

A megemlékezésre március 13-án a Csáky- Dessewffy Palota udvarán az Esterházy szobornál került sor. Ünnepi beszédet Szesztay Ádám, Magyarország kassai főkonzulja, Balassa Zoltán történész, imát pedig Pásztor Zoltán püspöki helynök mondott. Az MKP nevében Dúl Ildikó parlamenti képviselőjelölt és Major György helyi szervezeti elnök koszorúzott

Délután 14 órától ünnepi istentiszteletre került sor Magyarbődön, a református templomban. Igét hirdetett Csoma László, a Szlovákiai Református Lelkészegyesület elnöke. A kopjafánál Regéczy Nagy László, a Történelmi Igazságtétel Bizottság elnöke tartott ünnepi beszédet. Közreműködött a Kassai Magyar Református Gyülekezet Laudate Dominum kórusa. Az MKP nevében Rácz Valéria járási alelnök koszorúzott.

esterhazy_kassa_1 esterhazy_kassa_2 esterhazy_kassa_3

magyarbod_2 magyarbod_1

Ünnepi megemlékezés a Thália Színházban

A Thália Színházban március 14-én tartott ünnepi megemlékezés szónokai: Kríza Ákos, Miskolc főpolgármestere, Richard Raši, Kassa főpolgármestere, Ríz Gábor országgyűlési képviselő, Szesztai Ádám, Magyarország kassai főkonzulja. Az ünnepi műsort a Márai Sándor Alapiskola diákjai szolgáltatták

https://www.youtube.com/watch?v=bXyFgYyebx0&feature=youtu.be&hd=1

Magyarország Kassai Főkonzulátusa márciusi megemlékezése

A megemlékezést március 16-án az Eperjesi Evangélikus Kollégium dísztermében tartották. A meghívott vendégeket a Rákóczi Express külön járata szállította Kassáról Eperjesre. A magyar szervezetek Kossuth Lajos emléktáblájánál helyezték el koszorúikat. Az ünnepi fogadás után az érdeklődők „Lesznek erények a jövőben?“ címmel Aranyász Zita és Kamil Jurasek képzőművészek kiállítását tekinthették meg.

Téhány, a Lengyel legionáriusok emléktáblájának megkoszorúzása

Téhányban a lengyel legionáriusok emlékoszlopa előtt vasárnap, március 20-án három órakor rójuk le kegyeletünket. Aki teheti, csatlakozzon!

Címkék: Kassa,