Nyilatkozat:

A Magyar Közösség Pártja az Országos Elnökség döntése értelmében nem vesz részt az MKP és a Most-Híd közt március 14-re tervezett tárgyaláson. Az MKP a Híd meghívó levelére küldött válaszában többek közt javaslatot tett a két párt közti együttműködés alapelveire, melynek 3. pontja a következő:
Mindkét párt megerősíti korábbi álláspontját, miszerint a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elfogadhatatlan kormánykoalíciós partnernek, beleértve egy olyan kormány külső támogatását is, amelynek az SNS része.

A hétvégi események, főleg a formálódó kormánykoalíció összetétele – melynek tagja az SNS is – az MKP számára aggályos, értékrendjével összeegyeztethetetlen. A kormányalakítás terén kialakult párbeszéd merőben ellentétes a Híd korábbi álláspontjával szemben, mely az MKP számára teljesen új helyzetet teremt.
A fenti okok miatt az MKP a mai napon nem tud tárgyalóasztalhoz ülni, a Híd párttal; egyben javasoljuk a tárgyalások elhalasztását a kormányalakítás utáni időre.
Közösségünk összefogása érdekében pártunk továbbra is fontosnak és szükségesnek tartja az MKP és Híd közti tárgyalásokat a felvidéki magyar politizálás jövőjével kapcsolatban.

---

Az MKP javaslata a Most-Híddal való együttműködés alapelveire

1. A 2016. március 5-én megtartott parlamenti választás eredménye alapján mindkét párt megállapítja, szorosabb együttműködésre van szükség, amely a magyar választópolgárok nagyobb részvételét és erősebb magyar parlamenti képviseletet eredményezne a választáson.
2. A felek kijelentik, hogy mindkét párt továbbra is önállóan, függetlenül dönt belső ügyeit illetően, különös tekintettel a személyi kérdésekre.
3. Mindkét párt megerősíti korábbi álláspontját, miszerint a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elfogadhatatlan kormánykoalíciós partnernek, beleértve egy olyan kormány külső támogatását is, amelynek az SNS része.
4. A felek szorgalmazzák a tárgyalások további folytatását.