Közel százmillió eurós élelmiszeripari beruházásról szóló megállapodást írt alá a szlovák kormány a gyermektápszereket gyártó Midia Agro brit vállalattal. A jelentős beruházástól a kormány a hazai tejtermelők gondjainak megoldását várja. Gyarmati Tihamér, az MKP Nyitra megyei képviselője azonban azt mondja, a kormány, amely az elmúlt években hagyta leépülni az ágazatot, elkésett a befektetéssel, ráadásul a brit cég a szlovák tejiparban monopolhelyzetbe kerülhet.

A szerződés értelmében az új tejüzem a Nyitra melletti Csabb község ipari parkjában épülne fel, és 320 embernek adna munkahelyet. Az első kapavágás már idén tavasszal megtörténhet, 2018-ra pedig a gyártás is elindulhat – ígérte a brit társaság, amely a 98 milliós összköltségvetésű beruházáshoz 18,5 millió eurós állami támogatásért folyamodott. A megállapodás aláírása után Robert Fico kormányfő a TASR hírügynökségnek adott nyilatkozatában elmondta, az állami támogatást a kormány szerdai ülésén már el is fogadhatja.

A Midia Agro csábbi üzemében gyermektápszert állít majd elő, amelyet ázsiai piacokon értékesítene. A társaság azt ígéri, hogy a jelenlegi hazai tejtermelés 25-30 százalékát dolgozná fel.

Norman Patrick Turner, a brit vállalat képviselője szerint a beruházás képes a szlovákiai tejipari válság megfékezésére, és a Midia Agro érkezésének köszönhetően az ágazatban tapasztalható negyvenmilliós veszteség akár 250 milliós nyereségbe is átfordulhat.

A brit vállalat érkezése monopolhelyzetet teremthet

Gyarmati Tihamér azonban nem látja ilyen optimistán a helyzetet. Az MKP Nyitra megyei képviselője szerint ugyanis olyan tejüzem épül, amely monopolhelyzetbe kerülhet, és így a brit vállalat a tej felvásárlási árát is jelentősen befolyásolhatja.

Az MKP politikusa szerint a Midia Agro érkezése helyett több kis feldolgozó üzemet kellett volna építeni a régióban, ami egyúttal több munkahelyet is jelentett volna. Gyarmati kifogásolta az állami támogatás mértékét is, véleménye szerint egy olyan nyereséges céget, amely csak exportra dolgozik, indokolatlan ilyen jelentős támogatással segíteni.

„A Midia Agro nem alakít ki új bedolgozói struktúrát, ami például az autóipar esetében megtörtént, és így nem biztosít másodlagos munkahelyeket. Csupán arról van szó, hogy felvásárolja a hazai tejet, a terméket pedig kiviszi az országból. Vagyis nálunk a jobb minőségű tejtermékből nem marad" – tette hozzá.

Bizonytalan hátterű cég, megkésett beruházás
Gyarmati beszámolt arról is, hogy nagy a felbolydulás az érintettek részéről, a felvidéki magyar gazdákat tömörítő GAZDA P.T. például több negatív visszajelzést kapott: többen a cég hátterét is megkérdőjelezik, mivel egy olyan vállalkozásról van szó, amelyet Szlovákiában csak tavaly jegyeztek be.

Az MKP politikusa ráadásul úgy látja, nagyon későn jött ez a befektetés, hiszen az elmúlt években a hazai marhaállomány egyharmada leépült, a termelésig pedig, amely két év múlva kezdődhet meg, további leépülés várható – vagyis amire az üzem beindul, már szinte nem is lesz hazai tej, amit feldolgozhatnak.

„Hasonló helyzet történt a sertéstenyésztésnél is. Mire a kormány hajlott arra a megoldásra, amit egyébként az MKP programja is tartalmaz, vagyis hogy differenciáltan támogassuk a mezőgazdaságot, addigra a hazai sertésállomány országszerte lecsökkent, így ma a nagy külföldi beruházók, a dán sertéstelepek kapják meg az állami támogatásokat. Ezek nem hoztak új munkahelyeket, hiszen a több tízezer sertésre mindössze alig néhány munkást alkalmaztak" – mutatott rá Gyarmati Tihamér.

lm, Felvidék.ma