Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke Berényi József MKP-elnök meghívására baráti látogatásra érkezett Pozsonyba. A két pártelnök közös sajtótájékoztatón szólt a március 5-ei parlamenti választás tétjéről.

Berényi József üdvözlő beszédében rámutatott, sorstársként is üdvözölheti Kelemen Hunort, hiszen az erdélyi és a felvidéki magyarság sorsa, küzdelme számos területen azonos. Az RMDSZ és az MKP közösen politizál az Európai Néppárt keretén belül az Európai Parlamentben is. Az RMDSZ-elnök jelenléte azt is jelzi, hogy a szombati választásra az egész Kárpát-medence magyarsága odafigyel. Az esti kampányzárón, amely Komáromban lesz este fél nyolctól, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is ott lesz, és szól a jelenlévőkhöz.

Kelemen Hunor megköszönte a meghívást. Hangsúlyozta: „Identitásunk megőrzése mellett akarunk boldogulni szőlőföldünkön, ahogy az MKP is erre törekszik”. Bízik abban, hogy az MKP ismét parlamenti párt lesz, erre jó esélyt lát, hiszen a Magyar Közösség Pártja megmutatta erejét az önkormányzati, a megyei és az európai parlamenti választáson is. Elmondta, az RMDSZ és az MKP sikeresen együttműködik Brüsszelben és a FUEN-ban is, közösen küzdenek azért is, hogy az őshonos kisebbségek védelme bekerüljön az Európai Unió jogrendjébe. Az erdélyi politikus a Romániában élő magyarság helyzetét is ismertette. Több pártban politizálnak, de eredményes összefogást mutattak fel az európai parlamenti választáson, és ezt folytatni kívánják a romániai parlamenti választáson is, amelyet szintén ebben az évben tartanak. „Összefogásra vagyunk ítélve. Az MKP több képviselőjelöltjét személyesen ismerem, meggyőződésem, hogy a parlamentben is helytállnak” – mondta az RMDSZ elnöke. (on)