Az MKP pozsonyi székházában járt ma Magyar Levente államtitkár (Külügyi és Külgazdasági Minisztérium, Magyarország), aki a határon átnyúló fejlesztési programról folytatott eszmecserét az MKP kibővített vezetőségével. A megbeszélések után Berényi József MKP-elnökkel és Farkas Iván gazdasági alelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatót.

Berényi József örömmel állapította meg, hogy folyamatos az együttműködés a magyar kormány és a Magyar Közösség Pártja között. A magyar kormány tagjai, illetve az államtitkárok pozsonyi útjaik során rendszeresen felkeresik az MKP-t, és ez most is így volt. A mai megbeszélésen szó esett a különböző határmenti gazdasági együttműködések lehetőségeiről az EU 2014–2020 közötti fejlesztési időszakában, ezért a tanácskozáson polgármesterek is részt vettek. Az MKP elnöke kiemelte, hogy a két ország területét érintő közútfejlesztés terén több helyütt történt előrelépés, és ez a jövőben folytatódik. Jó példa erre az Esztergom és Párkány között a teherkomp-forgalom indítása. Nagyon fontos, hogy az önkormányzatok tudják, hogyan lehet pályázniuk a településeknek. Berényi József tájékoztatott arról is, hogy a magyar kormány már most komoly pénzeszközökkel segíti a vajdasági magyarsághoz kapcsolódó gazdasági fejlesztéseket, ezt követi Kárpátalja, és egy további időpontban a Felvidék is részese lesz egy ilyen csomagnak. Az MKP konzultánsként és szakértőinek bevonásával elősegítheti a határmenti együttműködések hatékonyságát. A pártelnök emlékeztetett arra is, hogy Észak-Magyarország és Dél-Szlovákia gazdasági helyzete kölcsönösen függnek egymástól

Magyar Levente megerősítette az MKP elnökének szavait. Hangsúlyozta, a magyar kormány számára rendkívül fontos, hogy a felvidéki magyarságnak parlamenti képviselete legyen. „Fontos számunkra, hogy az itt élő fiatalok itthon maradva boldoguljanak, ne másutt. A Magyar Közösség Pártjával együttműködve az elmúlt években számos közös sikert értünk el” – mondta. A magyar kormány a gazdasági együttműködések elősegítésére hét irodát működtet. Az aktuális feladatok közül kiemelte a komáromi Duna-híd megépítését, valamint az autópályák összekötését. Tájékoztatott arról is, hogy előkészületben van a felvidéki gazdasági fejlesztéseket támogató magyar csomag. „Az MKP mandátumszerzése a parlamenti választáson erősítő tényező lehet abban, hogy ez a program mielőbb és minél hatékonyabb valósuljon meg.” – tette hozzá.

Farkas Iván tájékoztatott arról, hogy az EU 2014–2020 közötti fejlesztési időszakában a két ország viszonylatában a határon átnyúló programokra 160 millió eurós támogatás valósítható meg. A támogatást a határ menti megyék, és az ott lévő önkormányzatok, vállalkozók pályázhatják meg. Az összeg egyharmadából a közutakat fejlesztik, a másik kétharmadból pedig főleg a turizmust és a környezetvédelmi beruházásokat támogatják. Hamarosan Pozsony és Mosonmagyaróvár között megépül a hiányzó autópálya-összekötés, hasonló a helyzet az M30-as úttal Miskolc és Kassa között. Hangsúlyozta, hogy az országhatár középső részén is fontos egy ilyen útkapcsolat létrehozása, „ezért erőinket arra összpontosítjuk, hogy az R3-as nyomvonala régióink és közösségünk számára is megfelelő legyen” – mondta. (on)