Pénteken hajnalban ért véget a parlament rendkívüli ülése, amelynek összehívását - ha komolyan gondolták volna az ellenzéki pártok - legalább 2 hónappal korábban kellett volna megejteni. Akkor, amikor az egészségügyi nővérek és szülész asszisztensek jelezték felmondási szándékukat. A Magyar Közösség Pártja többször megerősítette, támogatja az egészségügyi nővérek erőfeszítéseit, a komoly helyzet egészségügyi bizottsági megtárgyalását, illetve rendkívüli parlamenti ülés összehívását.  A nővérek nem csak saját bérük és munkakörülményeik rendezéséért küzdöttek, hanem a betegellátás javításáért és az egészségügy transzparens és hatékony finanszírozásáért is.

Amint az várható volt, a Smer arroganciája ismételten megmutatkozott. Előbb hűséges, nyugdíjas szimpatizánsait juttatta be a karzatra lehetetlenné téve ezzel az igazán érintettek jelenlétét a tárgyalóteremben, majd egy-egy semmitmondó határozat elfogadásával ütötte arcul a pedagógusokat és az egészségügyi alkalmazottakat.

A kormányfő ígéretei ellenére tehát továbbra sem biztosított a nővérek állandó munkaviszonyban történő alkalmazása, sőt, sokkal előnytelenebb feltételek mellett térhetnek csak vissza a betegek mellé. Nem is mindegyikük, hiszen állítólag helyüket már sok esetben betöltötték. Elgondolkodtató ez az indoklás, hiszen köztudott, hogy az OECD felmérése alapján 2015-ben Szlovákiában közel 12000 nővérrel volt kevesebb a rendszerben az EU-s átlagnál. Ehhez jön az az évi hozzávetőlegesen 1200 nővér, aki külföldön keres és talál munkát, ahol megbecsülik mind erkölcsileg, mind anyagilag. Évente további kb. 2500 nővér vonul nyugdíjba és mindössze kb. 300 új nővér lép be a rendszerbe. Honnét vettek fel tehát a kórházak hirtelenjében több mint 500 nővért, ennyien tartottak ki ugyanis felmondásuk mellett és rekedtek az egészségügyi rendszeren kívül. Valaki tehát nem mond igazat, továbbra is megfélemlíti és sarokba szorítja a nővéreket, hiszen mindegyikük nem mehet külföldre dolgozni, sokan munkanélkülivé válnak. Ami viszont még inkább aggasztó, hogy a betegellátás akadozik, sok esetben szakmailag felkészületlen egészségügyi alkalmazottak helyettesítik a nővéreket, a szakképzett nővérek átlagéletkora 47 év, fáradtak, túlterheltek, ami törvényszerűen magával vonja a hibák elkövetését is. Ennek viszont mi, rászorultak isszuk meg előbb vagy utóbb a levét.

A parlament kormánypárti képviselői által az éjszaka elfogadott határozatot nem tartjuk elégségesnek ahhoz, hogy az egészségügyben tapasztalható problémák mérséklődjenek, nem látjuk biztosítva az egészségügyi nővérek és szülészasszisztensek visszatérésének feltételeit eredeti beosztásukba és eredeti munkavállalási feltételeik garantálását sem.

A Magyar Közösség Pártja március 5-ke után parlamenti pártként szorgalmazni fogja a felmondásuk letelte után elutasított nővérek anyagi kárpótlását, az egészségügyi dolgozók bérének és munkakörülményeinek azonnali rendezését és az egészségügyben tapasztalt korrupció azonnali felszámolását.

 

Németh Gabriella, az MKP egészségügyi és szociális alelnöke

Címkék: Németh Gabriella ,