Február 10-én szerdán, 17:00 órakor Pozsonyban, a Szlovák Nemzeti Felkelés terén (SNP tér) tüntetést szervez a Szlovákiai Tanárok Kezdeményezése (ISU). A kezdeményezéshez csatlakoztak a szlovákiai magyar oktatási szervezetek is, a tüntetésen magyar szónok is szól majd a tömeghez.

A demonstráció a Szülők és iskolabarátok tiltakozó nagygyűlése (Zhromaždenie rodičov a priateľov školy) címet kapta. A tüntetést a Szlovákiai Tanárok Kezdeményezése (Iniciatíva slovenských učiteľov, ISU) által megfogalmazott célok elérésének érdekében szervezik. A pedagógusok követeléseinek legfőbb pontjai között szerepel, hogy a kormány emelje meg a tanárok fizetését, valamint juttassanak többletforrásokat az oktatásba, segítsenek az iskolák közti egyenlőtlenségek megszüntetésében és alakítsák át a tanárok továbbképzésének rendszerét.

A kezdeményezéshez csatlakozott a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Diákhálózat, és a www.magyariskola.sk  is. A három szervezet vezetői az ISU képviselőivel folytatott tárgyalás során arról állapodtak meg, hogy a magyar iskolákat fokozottan érintő létszámkorlátokról magyar és szlovák nyelven szólalnak majd fel a szerdai tüntetésen. Az induló osztályokra vonatkozó létszámkorlátok miatt fenyegeti a bezárás veszélye a szlovákiai magyar alapiskolák egyharmadát. A  felszólalás révén az ISU által korábban megfogalmazott célok mellett a kisiskolák megszüntetése ellen való tiltakozás is hangot kap.

Az ISU és a tüntetést támogató szervezetek arra kérnek, minden pedagógust, értesítsék az intézményükben tanuló gyermekek szüleit és a kezdeményezés céljaival szimpatizáló polgárokat a megmozdulásról. Aki pedig teheti, vegyen részt az eseményen.

Az ISU vezetője, Vladimír Crmoman arra kéri a pedagógusokat, hogy az osztályfőnökök vessék fel a szerdai tüntetés témáját az iskolájuk közösségében.

Magyar nyelven a tüntetés magyar Facebook-eseményén tájékozódhatnak a demonstrációval kapcsolatban.