Február 6-án, szombaton a Kassai Magyar Kultúra és Történelem Napjának alkalmából Kassára látogatott Navracsics Tibor, az EU kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa. Az egykori Vármegyeháza dísztermében ez alkalomból rendezett ünnepségen megjelent továbbá Czimbalmosné Molnár Éva magyar nagykövet, Csáky Pál EP-képviselő és Berényi József, az MKP országos elnöke.

A vendégek rövid megbeszélést tartottak Zachariáš Istvánnal, a Kassai Önkormányzati Kerület (KÖK) alelnökével és Filipko Józseffel, a párt kassai elnökével.

A megbeszélés után sajtótájékoztató következett. Berényi József elmondta, három témakörről tájékoztatta Navracsics Tibort. Az első az iskolaügyet érintette, a második az uniós pályázatokat, a harmadik pedig a pedagógusok követeléseit,

Az oktatásügy témájának megvitatása során a kisiskolák megtartásánakfontossága dominált. A továbbiakban arról volt szó, hogy az EU-pályázatok segítségével helyreállított vagy felépített létesítmények esetében ott, ahol az adott kisebbség számaránya eléri a 20%-ot, a kisebbség nyelvén is tegyék közzé ezt az információt. A pedagógusok sztrájkjával kapcsolatban Berényi hangsúlyozta, hogy a követeléseket az MKP teljes mértékben támogatja.

Navracsics Tibor elmondta, meghívásra érkezett Kassára. Tárgyalt Zdenko Trebuľával, a Kassai Önkormányzati Kerület (KÖK) elnökével. Megérti, hogy a KÖK-nek nincsenek anyagi eszközei, így az EU pályázati rendszerén keresztül kellene anyagi forrásokat biztosítani erre. A gyermek identitástudata szempontjából ugyanis nagyon fontos, hogy otthoni környezetben tanuljon és a település számára is fontos, hogy népességét megtartsa. Ez európai probléma, erről tárgyaltak a többi kisebbség képviselőivel, sürgetve a közös megoldást. A nyelvhasználatba beleszólni nem lehet, mert az állami hatáskör, így csak eszmét cserélhettek.

A sajtótájékoztatót ünnepi program követte. (Balassa Zoltán, Felvidék.ma)