A Pozsonyi Önkormányzati Kerület és a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat több mint 15 éves kapcsolatának egyik újabb állomásaként jött létre 2016. január 28-án Pozsonyban a két régió egyetemi kórházainak találkozója, amelyen az intézmények vezetői a legmagasabb szinten képviseltették magukat. A kapcsolatfelvételben és a találkozó megszervezésében kiemelkedő szerepe volt szlovák részről Németh Gabriellának (MKP), aki a Pozsonyi Önkormányzati Kerület alelnökeként, házigazdaként köszöntötte a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat és a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház képviselőit. A két szomszédos megye a 2002-ben megkötött együttműködési szerződés keretén belül szeretné a közös munkát kiterjeszteni az egészségügy területére is. Erre jó lehetőség nyílik az új, 2014-2020-as programidőszakra elfogadott Integrált Regionális Operációs Program kutatás, tudomány és innováció fejezetének keretén belül, ahol nagyobb eséllyel pályázhatnak majd a közös projektek.

A találkozón a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházat képviselve részt vett Dr. Tamás László János, főigazgató-főorvos, Prof. Dr. Oláh Attila, orvos-igazgató és Dr. Skaliczky Zoltán, szervezési igazgató, a főigazgató-főorvos általános helyettese.

A Pozsonyi Egyetemi Kórház részéről a szlovák delegációt MUDr. Miroslav Bdžoch, PhD., főigazgató fogadta kollégáival: MUDr. Marta Hájková, CSc., MPH, igazgató-helyettes, Prof. MUDr. Martin Huorka, CSc.,  gasztroenterológus, MUDr. Vladimír Kostka, MHA, igazgató-helyettes.

Pozsony megye nevében Németh Gabriella (MKP) alelnök kifejtette, hogy nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy az együttműködést a legnagyobb pozsonyi kórházzal sikerült elindítani. A győri egyetemi kórház méretében ugyan kisebb, de a páciensek problémái a határon túl semmivel sem kisebbek, mint a pozsonyi betegeké.

Kórházak_05

A két kórház vezetői első ízben találkoztak egymással, így ez alkalommal a két intézmény kölcsönös bemutatására került sor, érintve az intézmények erősségeit, és a megoldásra váró feladatokat. Az egyeztető tárgyalás azzal a nem titkolt céllal jött létre, hogy az egyes szakorvosok meghatározzák azokat a területeket, amelyeken az együttműködés mindkét fél számára gyümölcsöző lehet. Mind a szlovák, mind a magyar intézményvezető megerősítette a kapcsolat további elmélyítésének igényét, a kölcsönös nyitottság és érdeklődés a további együttműködés biztosítéka lehet.

Előrevetítették, hogy a következő találkozó alkalmával már a konkrét együttműködés lehetséges területeit veszik számba.

Németh Gabriella alelnök asszony elmondta, meggyőződése, hogy ez a frissen útjára indított együttműködés az egész Duna menti régió előnyére válik, mivel mindkét kórház kimagaslóan jó szakemberekkel és felszereltséggel rendelkezik, és a két intézmény kölcsönös együttműködése a kutatás és az innováció terén végső soron a páciensek javát szolgálja majd a határ mindkét oldalán.