Köln, Salzburg, Hamburg, München, Helsinki. Az elmúlt hetekben szinte naponta érkeznek hírek, amelyek az említett nagyvárosok közt hátborzongató párhuzamot vonva számolnak be nőkön elkövetett szexuális jellegű támadásokról és erőszakos cselekményekről. Az értesülések szerint ezeknek a tetteknek lényegében két fontos közös nevezője van: az áldozatok minden esetben védtelen nők és az elkövetők minden esetben külföldi férfiak, akik feltehetően az Európát sújtó menekültáradattal érkeztek az adott országba, városba. Az erőszakhullám jelentős veszélyéről mi sem tanúskodik jobban mint a büntetőfeljelentések sora, amelyekkel az érintettek a hatóságokhoz fordultak, részben az eseményekről szóló sajtóhírekből bátorságot merítve.

A Magyar Közösség Pártjának női parlamenti képviselőjelöltjei kötelességüknek érezték, hogy nulla toleranciát hirdetve a nők elleni erőszakkal szemben egy kiáltvánnyal reagáljanak erre a problémára. Célunk az volt, hogy felhívjuk a társadalom figyelmét a biztonság szavatolásának szükségességére. Nőként közéleti szerepet vállalva fontosnak tartottuk, hogy szót emeljünk, és a megfelelő eszközök segítségével kérjük a közvélemény szolidaritásának kifejezését, hangsúlyt fektetve lányaink, asszonyaink védelmére. A kiáltványt mind a 34 listán szereplő női képviselőjelöltünk aláírta, kivétel nélkül.

A Magyar Közösség Pártja már a 2015. október 1-jén indított petíciójában elutasította a migránsok kötelező kvóta alapú befogadását. Az összefüggések tekintetében módunkban áll kérni többi nőtársunk segítségvállalását, illetve férfitársaink támogatását az erőszakos cselekedetek elítélésében. Célunk, hogy ha a közösségek helyi népszavazás során úgy döntenek, hogy ne lehessen elhelyezni menekülteket az adott településen, akkor ezt a döntést a kormány vegye figyelembe. Így részben meg tudnánk akadályozni a németországi és többi esethez hasonló gyalázatosságokat településeinken.

Szlovákiában még aránylag nyugodt a helyzet. A menekültáradat viszont Európa-szerte valós probléma, amelynek kiéleződését láthatjuk egyebek közt a nőkön elkövetett megszégyenítő és mélységesen elítélendő tetteken keresztül. Tudatosítanunk kell a helyzet komolyságát, és aktív hozzáállással kell megvédenünk saját és családunk biztonságát, mindennapi életünk zavartalan menetét.

Ebben a szellemben, valamennyi női parlamenti képviselőjelölt kollégám nevében kérek mindenkit, aki eddig még nem írta alá petíciónkat, ezt tegye meg, így fejezze ki együttérzését, és ítélje el a nők elleni erőszak minden formáját, hogy hazánkban ne fordulhassanak elő a kölni és más nyugat-európai nagyvárosokban történt gyalázatos, nőket megalázó, szexuális támadások.

Kőrösi Ildikó, ügyvéd, az MKP képviselőjelöltje

Megjelent az Új Szó Lövészárok rovatában 2016. január 19-én.