Magyar irodalmat akart tanítani, de a környék magyar iskoláiban nem volt hely. Fordító lett, újságíró nem lehetett, mert nem akart belépni a kommunista pártba. Kényszerpályák sodorták a szlovákiai magyar politikába Bárdos Gyulát, a Kossuth Rádió portréműsorának mai vendégét, Bárdos Gyulát.

Bárdos Gyula Csemadok-elnök egyben az első szlovákiai magyar köztársaságielnök-jelölt is. Szencen születtet, ahol ma 12 százalék a magyarok aránya. A szenci magyarok összefogásának köszönhetően van magyar óvoda, iskola, gimnázium, és ez örömmel tölti el. „A magyarok nem megkerülhetők és ezt a városvezetés is tudatosítja. A város névadójának, Szenci Molnár Albertnek a mečirai időszakban sikerült szobrot állítanunk” – mondta. Évente nagy érdeklődés mellett rendezik meg a Szenci Molnár Albert Napokat. Bárdos Gyula a rendszerváltozás óta városi képviselő.

A rendszerváltozás után a Szabad Újság napilapnál volt újságíró,itt kereste meg őt a Magyar Kereszténydemokrata Mozgalomból Csáky Pál, hogy elmenne-e hozzájuk sajtótitkárként dolgozni? Később szóvivő lett, rákerült a választási listára, preferenciaszavazatokkal került a törvényhozásba, amelynek 1994–2010 között volt a tagja. Ez akkor szakadt meg, amikor a szlovákiai magyarság ismételt politikai megosztottságát követően az MKP nem jutott a parlamentbe. A parlamentben legnagyobb sikerként a Selye János Egyetem megszavazását érte meg.

Örömmel beszélt a családjáról. Felesége az előadóművészként is ismert Bárdos Ágnes, Kinga lánya fest, ír, Judit lánya színművész. „Büszke vagyok rájuk” – mondta. Egy humoros megjegyzés is elhangzott: „Állandó kisebbségben élek, Szlovákiában magyarként, otthon pedig férfiként a három hölgy között”.

A szlovákiai magyar közélettel kapcsolatban hangsúlyozta, nagy gondot jelent, ha a magyarok a magyarokkal szembe pozícionálják magukat. Csak összefogással lehet komoly eredményt elérni. „Tudatosítanunk kell, hogy a mi problémáinkat mások helyettünk soha nem fogják megoldani”. A Csemadok elnökeként is ezt a nézetet vallja. Erre példa az is, hogy a Csemadok kezdeményezte a szlovákiai magyar pártok együttműködését a 2016-os parlamenti választásokon, ám a Most-Híd részéről ez a kérés nem talált meghallgatásra. „Az összefogás szükségességét a Csemadok és a Magyar Közösség Pártja is tudatosítja” – mondta Bárdos Gyula, aki bízik abban, hogy az összefogás listája eredményes lesz a márciusi parlamenti választásokon, és ez is hozzájárul a Szlovákiában élő magyar közösség népességfogyásának megállításához, életkörülményeinek javulásához.

Az adást ma este 23:11-kor megismétlik, de az interneten, a http://www.mediaklikk.hu/musor/arcvonasok/ címen már most is meghallgatható.

O.N.