Pozsonyban, Magyarország nagykövetségén a szlovákiai magyar közéletnek, irodalomnak, művészetnek a közelmúltban életjubileumot ünneplő jeles személyiségeit köszöntötték. Az MKP Országos Elnökségéből többen személyesen gratuláltak a díjazottaknak.

Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete Pozsonyban a többéves hagyományra visszatekintő eseményen elmondta, örömmel tölti el, hogy személyesen mondhat köszönetet azoknak a személyeknek, akik sokéves tevékenységükkel gazdagítják a közéletet, illetve a kultúránkat. Mint mindig, most is több jeles személyiséget köszönthettek volna, az idén a következőkre esett a választás: Szeberényi Zoltán (85 éves, irodalomtörténész), Fónod Zoltán (85 éves, irodalomtörténész), Nagy János (80 éves, szobrászművész), László Béla (75 éves, egyetemi tanár), Török Elemér (75 éves, költő), Zirig Árpád (75 éves, költő), Duray Miklós (70 éves, közíró, egytemi tanár) és Szilva József (festőművész), akinek Lacza Tihamér író, szerkesztő méltatta munkásságukat. Harmati Zsolt, a pozsonyi magyar nagykövetség első beosztottja a külképviselet által megteremtett hagyományról úgy nyilatkozott, hogy így is fel lehet hívni a figyelmet a helyi magyar közösségben tevékenykedő azon személyiségekre, akikre érdemes odafigyelni, akiknek az életművét érdemes felkarolni, továbbvinni. Kiss Balázzsal (a nagykövetség sajtóosztályának vezetője) közösen adták át a virágcsokrot, az oklevelet és az ajándékot a kitüntetetteknek. A kultúrműsort a pozsonyi Duna Utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium diákjai Szőcs Réka és Ziff Stella adták.

Az MKP Országos Elnökségéből Berényi József, Bárdos Gyula, Németh Gabriella és Őry Péter gratuláltak a jubilánsoknak. (ON)