Két nap múlva karácsony. Az elcsendesedés, a visszahúzódás, a nyugalom ideje jött el. Minden évben egyszer az emberi jóság, az odafigyelés, a szeretet lesz úrrá néhány órára a keresztény kultúrához tartozó országokban. Márai az írta: „Tudod, karácsonykor az ember mindig hisz egy kissé a csodában, nemcsak te és én, hanem az egész világ, az emberiség, amint mondják, hiszen azért van az ünnep, mert nem lehet a csoda nélkül élni.” Márainak ebben is igaza van. És nem lehet a szeretet és a tisztelet nélkül élni, legalábbis nem boldogan. Mindannyian keressük a szükséges arányokat az alkalmazkodás és az identitásunkhoz való ragaszkodás között. Mert közösség nélkül sem lehet élni. Mindnyájan tartozunk valahova, nemcsak saját döntésünk alapján, hanem a sors alakulása szerint is. És közösségeinkben, hovatartozásunkban szeretjük jól érezni magunkat. Karácsony ünnepe kiváló alkalmat biztosít arra, hogy megmutassuk szeretteinknek, fontosak számunkra. Az élet nagy rohanásában van egy ünnep, amely nemcsak hogy alkalmas erre, hanem szinte belekényszerít mindenkit a jóságos szerepbe. Nagyon jól van ez így. Nem az ajándék mérete és ára számít, hanem az érzés, amellyel átadjuk. Ez adja meg igazi érétkét.

A politikust nem éppen a béke és a szeretet prófétájaként tartják számon az emberek. A demokratikus politika, és annak főszereplője, a politikus ugyanis legalább annyira konfliktusgerjesztő, mint konfliktusmegoldó. 1989-ben szabad választást, politikai versenyhelyzetet akartunk. Ez viszont folyamatos véleményütközést, közéleti küzdelmet és kommunikációs fortélyokat eredményezett. De karácsonykor ez is értelmét és jelentőségét veszti. Mert életünket egy felsőbb érték hatja át és irányítja. Az ember egy kis időre felülkerekedik a külső erőkön, legyőzi a modern világ kihívásait, valóban emberré válik. Az egész év folyamán a politikai ringben csatározó politikus karácsony idején a család, a rokonok, ismerősök körében keresi szintén a „pihenőt”. Szeretteivel megnézi, mi van a karácsonyfa alatt. Ha szabad mégis ilyenkor közéleti gondolatot is megfogalmazni, akkor az csakis arról szólhat, hogy közösségünk képzeletbeli karácsonyfája alatt találjunk mindnyájan megértést, kölcsönös tiszteletet és a jövőbe vetett hitet. Meg természetesen színvonalas iskolákat, elkötelezett hagyományőrzést, létbiztonságot…

A Magyar Közösség Pártja nevében e rövid írással kívánok mindenkinek áldott, békés karácsonyt és sikerekben gazdag új esztendőt!

Berényi József, az MKP elnöke

(Megjelent az Új Szó Lövészárok c. rovatában 2015. december 22-én)