A Hírek.sk interjúja Stubendek Lászlóval, Komárom polgármesterével az MKP listájáról. Megjelent 2015. november 24-én.

 

 A Magyar Közösség Pártja Országos Tanácsa november 14-i pozsonyi ülésén a párt választási programjának véglegesítése mellett választási jelöltlistáját is megszavazta. Két helyet azonban nyitva hagyott, s a 11. helyet Stubendek Lászlónak, Komárom független polgármesterének kínálta fel, aki korábban az MKP színeiben politizált. Mint kiderült, Stubendek nem kíván élni a lehetőséggel, ugyanakkor kész tárgyalni a magyar párt vezetőivel arról, hogy milyen módon támogathatná az MKP törvényhozásba való bejutását.

Miután Berényi József, a Magyar Közösség Pártja (MKP) elnöke felajánlotta Stubendek Lászlónak, Komárom város polgármesterének, hogy független jelöltként induljon az MKP listáján, Stubendek sajtónyilatkozatban indokolta meg, miért nem akar élni ezzel a lehetőséggel. Indoklását a portálunknak adott interjújával bővítette ki.

Az MKP komáromi alapszervezetének egykori elnöke megtisztelőnek nevezte a jelöltlista 11. helyének elfoglalására irányuló javaslatot, amely elfogadása esetén a lista jelöltjei a civilek kivételével egy hellyel lejjebb csúsztak volna. Továbbra is kitart azonban a pártvezetés felé már többször is jelzett korábbi döntése mellett, miszerint a város érdekeit szem előtt tartva nem áll módjában azt elfogadni.

„Egy éve Komárom polgárai azért választottak meg független jelöltként a polgármesteri tisztségbe, hogy figyelmem legnagyobb részét Komárom építésének és a közösség megerősítésének szenteljem. Ez hatalmas feladat, a megyei képviselőséggel karöltve egész embert kíván. Azt mindenképpen el akarom kerülni, hogy megválasztásom esetén csupán a fizetésem felvételéért járjak Pozsonyba, visszaélve választóim bizalmával“ – olvasható nyilatkozatában.

Portálunknak nyilatkozva a polgármester azt is elmondta, hogy Komárom a felvidéki magyarság fővárosa, s városfejlesztő programjának megvalósítása mindenképpen teljes embert igényel. Főleg a munkahelyteremtés terén mutatkozó óriási hiány pótlására kell minél több időt és energiát áldoznia. Ennek a célnak a megvalósulását Nyitra megyei képviselőként is szorgalmazza. "Ugyanakkor leszögezném: szó sincs valamiféle személyes sértődöttségről, csak már nem lenne időm a parlamenti munkára“ – hangzott magyarázata.

„Ismét egy túlfűtött kampánynak nézünk elébe, döntésemmel szeretném megvédeni a várost a politikai támadásoktól is“ – áll a polgármesteri nyilatkozat további részében.

„Már akkor, amikor még ki sem hirdették a parlamenti választások időpontját, Komáromban is egymás után jelentek meg az egyes pártok óriásplakátjai, beindul egymás lejáratása, s mindebben én független polgármesterként nem kívánok részt venni. Mivel független jelöltként választottak meg Komárom polgármesterévé, ez a tény engem a választópolgárok irányába arra kötelez, hogy a pártfüggetlenségemet továbbra is megőrizzem. Ahogy nyilatkozatomban is írtam: végre sikerült túllépnem a személyemet és családomat ért támadásokon, amelyeket nem akarok részletezni. Egy biztos: nem szeretnék hozzájárulni a szlovákiai magyar politika személyi konfliktusokon alapuló aprózódásához“ – mondta el portálunknak.

„Az MKP listáját ugyanakkor kívülről támogatom, hiszen szükségünk van a magyarság parlamenti jelenlétére. Meggyőződésem, hogy az MKP az egyetlen párt, amely az értékeinkre épít, legalább részben szembe tudott nézni saját hibáival, s mint azt a lista összeállítása is mutatja, a jövőbe és fejlődésbe vetett szándéka őszinte. Ezért kiállok az MKP és képviselőjelöltjei mellett, támogatom a pártot munkájában. Szlovákia magyarajkú lakossága megérdemli, hogy újra méltó parlamenti képviselete legyen“ – hangsúlyozza Komárom első embere nyilatkozatában.

Az MKP külső támogatásával kapcsolatban a Hírek.sk-nak elmondta, úgy véli, ennek formája hamarosan konkretizálódik. "Nyitott vagyok az MKP felé: ha a párt vezetői megkeresnek, készen állok a részletek megvitatására. Ez úton is felajánlom nekik segítségemet, együttműködésemet. Bár továbbra is az MKP alapeszméivel értek egyet, ez azonban nem jelenti azt, hogy esetleg más pártok jó, városunk és lakosságunk érdekeit szolgáló elképzeléseit nem lehet majd megvalósítani Komáromban“.

„Úgy gondolom, van a közösségünkben, a komáromi régióban és az MKP listáján is több olyan szakember, aki magas szinten el tudja látni a felvidéki magyarság parlamenti képviseletét. Adjunk teret a felkészült fiataloknak és tapasztalt honatyáknak!“ - hangzott Stubendek írott üzenete, amihez interjúnk során hozzátette: „Bízom abban, hogy régiónkól az MKP-listán is minél több jelölt kerül majd be a parlamentbe, s ott a jövőben sikeresen, közösségünk érdekében munkálkodhatnak“.

Az MKP OT Csáky Pál európai parlamenti képviselővel együtt december 6-án, vasárnap 15 órakor a komáromi Kultúrpalota dísztermében tartja a Pro Probitate – Helytállásért díjátadó ünnepséget, ahol – mint megjegyezte Stubendek László – szívesen mond majd polgármesteri köszöntőt. Addig vélhetően az MKP országos vezetősége és Stubendek László között már másféle együttműködési lehetőségek is körvonalazódnak. Stubendek állítása szerint az MKP új komáromi vezetősége már kapcsolatba is lépett vele, és egyértelművé vált, hogy mindkét fél hajlandó az együttműködésre.

„Számomra a felvidéki magyarság parlamenti képviseletén kívül az is fontos, hogy Komáromban legyen egy erős, tisztességes és a lakosság bizalmát élvező MKP-alapszervezet“ – mondta végül a polgármester.

Berényi József, az MKP elnöke Stubendek döntésével kapcsolatban portálunknak  azt mondta, azt tudomásul vette. Hozzáfűzte: a párt jelöltlistáján üresen hagyott két helyről még nem született végső döntés. Miután arra sor kerül, az újabb két képviselő-jelölt nevét a sajtóban is közzéteszik.

 

Fotó: https://www.facebook.com/stubendeklaszlo/