Világunkban egyre kaotikusabb viszonyok uralkodnak. Látjuk, hogy a terror teret nyer, rámutatva az eddig titkolt valóságra, amely szerint Európa átlépett egy határt, és ez célponttá tette. A szabadság, egyenlőség, testvériség országa kapta a legnagyobb pofont.

Az évtizedes, korlátok nélküli befogadó politika azt eredményezte, hogy a forradalmár francia nép csak sirathatja szabadságát. Látjuk, a párizsi merénylők európaiak voltak, vagy inkább bevándoroltak gyermekei, akik itt éltek köztünk és mégis… Felvállaltak egy eszmét, amelyért készek voltak feláldozni életüket is. Van összefüggés az újkori bevándorlás és a terror között? Szerintem van, habár ezzel az állításommal sokan nem értenek egyet. Félreértés ne essék, nem azt állítom, hogy minden bevándorló a terrorizmust élteti és támogatja. Bizonyára vannak olyak is, akik integrálódtak és elfogadták a szabályokat. Viszont az is tény, hogy a merénylőkhöz valamilyen úton eljutottak a határátlépők, akiket Görögországban regisztráltak a bevándorlók tömegével, és az is tény, hogy Európában megteremtődött egy olyan közeg, amely táptalajként szolgálhat az extrémizmusra.

Mikor már úgy gondolnánk, hogy egységes nemzetközi fellépéssel visszaszorítjuk az Iszlám Államot (IÁ), és ezzel kihúzzuk a talajt a terroristák alól, olyasmi történik, amire kevesen számítunk. Törökország lelövi az orosz vadászgépet. A török állítás szerint a vadászgép megsértette állama légterét, ezért indokoltan lőtték le.  Az oroszok ezt cáfolják. A kérdés viszont az, miért most történt mindez? Az orosz gépek már számtalanszor megsértették a török légteret, és általános felháborodáson kívül nem történt semmi. Meglátásom szerint ez mögött több minden van. Ha Törökország nem lett volna ezer százalékra biztos abban, hogy a NATO mögé bújhat, nem tette volna ezt meg. Ráérzett arra, hogy „zsarolhatja” az EU-t jövőbeni tagfelvételével kapcsolatban.

Az orosz és francia csapatok felhőtlenül dolgoztak együtt egy hétig. Aztán ez az incidens beárnyékolta a közös fellépést. Évek óta halljuk,  hogy a Putyin-féle politizálás veszélyt jelent a világra, és az USA a NATO-n keresztül támaszpontokat is akart létesíteni Kelet-Európában. Erre most kiderül, hogy Oroszország együtt is tud működni egy NATO-országgal, és éppen a veszélyezett Európa érdekében. Az egész látszatpolitika csorbát szenvedett, mert az USA által ellenségnek beállított Oroszország a NATO egyik legstabilabb tagjával irtja a terroristákat.

Köztudott, hogy Törökország maga is támogatja a radikalizmust. A híradásokból tudjuk, mi történik a kurdokkal, akikkel már jó pár éve konfliktusban vannak, és azt is, hogy nem áll távol tőlük a HAMAS terrorszervezet lépéseinek támogatása Izraellel szemben. A hirtelen kristályosodó siker, amely az IÁ visszaszorításával alakul, nem jó a törököknek, mert így eltűnik a köd, melynek sűrűjében tudják a kurdok sorait tizedelni, miközben az IÁ-t támadják. Két legyet egy csapásra elvet vallanak, és ezt az ENSZ-től a NATO-ig mindenki csöndben tűri. Más választás nincs, mert Európa a határvédő szerepkört rájuk akarja bízni.

Eddig nem éreztünk közvetlen fenyegetettséget, ezért nincsenek is kiépítve védelmi mechanizmusaink. Mindez alátámasztja meggyőződésemet, mely szerint az egész konfliktus, illetve a népvándorlás hátsó szándékkal történik. Mégpedig azzal, hogy minden téren meggyengíteni az EU-t, az egységes politikát (amely ebben a kérdésben nem is olyan egységes, sőt nincs is). Ennek az egésznek a megállítója a nép szabadság utáni vágya lehet, és ez söpörheti ki  az élősködőket a bitorolt helyekről.

Köpöncei Péter, az MKP képviselőjelöltje