Sajnálattal kell megállapítanunk, hogy a 2012-es választás előtti helyzet ismétli önmagát, csak az érintett célcsoport változott. Négy évvel ezelőtt az orvosok vívták harcukat az államhatalom arroganciájával és érzéketlenségével szemben, ma a nővérek próbálnak érvényt szerezni jogos igényeiknek. Az okokat keresve egyértelműen megállapíthatjuk, hogy az elmúlt négy évben az egészségügy terén nem történt érdemi előrelépés, nem javult az egészségügyi ellátás színvonala, maradtak a várólisták, és több olyan törvénymódosítás lépett életbe, amelyek megnehezítik a betegek orvosi ellátását. A nővérek béremeléséből az Alkotmánybíróság döntése alapján nem lett semmi, ezért ma ismételten tömeges felmondásokra kerülhet sor, de most az egészségügyi nővérek részéről. Ez egyértelműen a kormány és az egészségügyi miniszter tehetetlenségének tudható be, és a felelősség is őket terheli majd, ha megbénul a kórházakban az egyes osztályok működése a nővérhiány miatt, vagy emberek egészsége és élete kerül veszélybe.

A Magyar Közösség Pártja folyamatosan sürgeti az egészségügyben dolgozók bérének rendezését, munkakörülményeik fokozatos javítását és a szlovákiai egészségügyi ellátórendszer átalakítását. Sajnos 2010 óta az orvosok bérének rendezésén kívül konkrét eredmény nem született, a betegellátásban dolgozók problémája továbbra is megoldatlan. Béremelés és a munkakörülmények javítása nélkül nem lehet hatékonyan működtetni és fejleszteni az egészségügyet. Igazságtalannak és diszkriminatívnak tartjuk, hogy a beterjesztett törvényjavaslat csak a kórházakban dolgozó nővérek és egészségügyi dolgozók bérét kívánja rendezni, megfeledkezve a szociális otthonokban vagy a helyi rendelőkben dolgozó nővérekről, és figyelmen kívül hagyva szakmai gyakorlatuk hosszát is. Arányos és igazságos béremelésre van szükség! A bérezést illetően az ápolói szolgálat terén sem jobb a helyzet, hiszen a táblázati besorolások miatt sokan minimálbérért dolgoznak annak ellenére, hogy munkájuk felbecsülhetetlen. Az egészségügyi nővérek, szülészasszisztensek és az ápolók külföldön keresnek és találnak munkát, míg otthon a szakágazat egyre nagyobb munkaerőhiánnyal küzd.

A Magyar Közösség Pártja támogatásáról biztosítja a nővéreket és a szülészasszisztenseket, és lehetőségeihez mérten mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy jogos követeléseiknek mielőbb érvényt szerezzenek. Pártunk vállalja, hogy a 2016-os választás után, parlamenti pártként az egészségügy problémáira megoldást kínál, a béreket igazságosan rendezni fogja, az egészségügyben dolgozók munkakörülményeit pedig fokozatosan a 21. század elvárásaihoz igazítja.

Németh Gabriella,
az MKP alelnöke