Huszonhat évvel ezelőtt a prágai és pozsonyi diákoknak köszönhetően kezdődött meg az a rendszerváltás, amely lebontotta az addig kikezdhetetlennek tűnő totalitárius rendszert. Annak köszönhetően, hogy a diákokhoz később széles társadalmi tömegek csatlakoztak, Csehszlovákia is teljesen átalakult. A liberális parlamenti demokrácia érvényt szerzett, hiszen megvalósult a többpártrendszer, a sajtószabadság, a gyülekezési szabadság, szólásszabadság, vallásszabadság, megnyíltak a határok Nyugat-Európa felé. Ezért van mit ünnepelni november 17-én.
Az elmúlt huszonhat évben azonban azt is tapasztalhattuk, hogy a szabadsággal nemcsak a jó és igazságosság kap teret. Az önálló Szlovákiában ma egészen más kihívásokkal nézünk szembe, mint huszonhat évvel ezelőtt. Az ország irányításában aránytalanul nagy szerepet kapnak az oligarchák, a megnőtt vagyoni különbségek komoly feszültségforrást jelentenek, a leszakadó régiókból az emberek elvándorolnak, a kisebbségek helyzete rendezetlen, a magyarság jelentős asszimilációnak van kitéve.

Mindezek miatt ma újra célul kell kitűzni azt, hogy visszakerüljön az emberek kezébe a hatalom, és ne az oligarchák gyakorolják azt. Esélyt kell adni a leszakadó régiók felzárkóztatásának, a kisebbségek, így a magyarság megmaradásának.

Mi, ezen nyilatkozat megfogalmazói nyolcvankilencben aktívan kivettük részünket a rendszerváltásból. Az akkori generációkból erre sokan emlékezhetnek. Ma egy közös parlamenti listának köszönhetően újra együtt küzdünk közös céljaink megvalósításáért. Ehhez várjuk mindenki csatlakozását, és kérjük támogatásukat!

Az MKP nevében Berényi József,
a Mi Magunk Mozgalom nevében Somogyi Szilárd

Címkék: Berényi József ,