A Magyar Közösség Pártja Dunaszerdahelyen gyűjtött aláírásokat petíciójához, amely elutasítja a migránsok kvóták alapján történő befogadását, illetve amely azt szorgalmazza, hogy a helyi népszavazások legyenek kötelező érvényűek a kormány számára.

A petíció elutasítja a migránsok kvóták alapján történő befogadását, mivel csak az önkéntes alapon való befogadásuk megvalósítható. Emellett elsődleges célja felszólítani a belügyminisztériumot olyan jogszabályi módosítások kezdeményezésére, amelyek értelmében az érvényes helyi népszavazások legyenek kötelező érvényűek a kormány számára, különösen a települések közbiztonságát (pl. menekültügyi intézkedések), környezetvédelmi viszonyait és névváltoztatását érintő ügyekben.

„A Magyar Közösség Pártja petíciója a migránsok befogadását szabályozó kvóták ellen és a helyi népszavazások eredményének kötelező érvényűvé tétele érdekében nagy visszhangra talált. Az ezidáig kitöltött aláírási ívek száma bizonyítja, hogy az emberek számára nem közömbös ez a téma, és szívesen fejezik ki véleményüket a petíció aláírásával” – közölte korábban Berényi József, az MKP elnöke.

„Az MKP a petíciós aláírásgyűjtést nem pártügynek, hanem minden szlovák állampolgár közös ügyének tekinti, mert minden polgárnak joga kell, hogy legyen Szlovákiában véleményt nyilvánítani, és elvárni véleményének képviseletét” – hangsúlyozta a párt.

A petíciós aláírásgyűjtés a nagy érdeklődésre való tekintettel legalább 2015. december 15-éig folytatódik. 10 ezer aláírás esetén a belügyminisztériumnak kötelezően konzultálnia kell a petíció kezdeményezőivel a kérdésről. „A fő célunk viszont az, hogy a márciusi választások után parlamenti erőként előterjesszük és átültessük az elképzelést a szlovák törvényhozásban” – hangsúlyozta Berényi József.

Forrás: hirek.sk