A Pázmaneum Társulás és a Dunaszerdahelyi Városi Művelődési Központ szervezésében 2015. október 29-én jótékonysági koncertre került sor városi művelődési központ színháztermében a kárpátaljai nehéz sorsú családok megsegítésére. Berényi József, a Magyar Közösség Pártja elnöke vállalta az est fővédnökségét.

Több neves előadó is elfogadta a felkérést és honorárium elfogadása nélkül lépett fel az esten. Az estet Haizok Melinda vezette, aki röviden bemutatta a fellépőket. Köszöntő beszédet mondott Karaffa Attila, a Pázmaneum Társulás ügyvezető elnöke, Dunaszerdahely város Kulturális és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságának elnöke. Beszédében ismertette az adománygyűjtés történetét, annak részleteit.

A társulás 2015 tavaszán indított gyűjtést a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériumának engedélyével. Célja azoknak a családoknak és magányos embereknek a megsegítése volt, akik nehéz helyzetbe kerültek Kárpátalján. Az adománygyűjtés október végéig tartott, ennek lezárásaként pedig jótékonysági koncertet szerveztek felvidéki művészek közreműködésével. Az adományokat a Kárpátaljai Katolikus Karitásznak juttatják el, a szétosztást ez a szervezet koordinálja majd a rászorulók között.

Karaffa Attila megköszönte a közönségnek, hogy a koncertjegyek megvásárlásával hozzájárultak a nemes célhoz, a fellépőknek a díjtalan részvételt, és mindenkinek, aki a jó ügy mellé állt. Hangsúlyozta, Dunaszerdahely ismét példát mutatott a segítségnyújtásban. Számos alkalommal sikerült adományozni, és most sem volt ez másképp, amikor a háború sújtotta Ukrajna magyarok lakta vidékén mindennapos gondokkal küzdenek az emberek.

A város képviseletében A. Szabó László alpolgármester szólalt fel. Méltatta a Pázmaneum Társulás munkáját és megköszönte a nézőknek, hogy szép számban megjelentek. Teréz anya gondolatát osztotta meg a közönséggel – a mai világban bár nem tudunk nagy dolgokat tenni, de tegyük azt annál nagyobb szeretettel. Elmondta, hogy Dunaszerdahely Város Önkormányzata is szeretett volna hozzájárulni a kárpátaljai magyarság megsegítéséhez, ezért 3000 eurónyi összeggel támogatta ukrajnai testvérvárosát, Beregszászt. Ezt a felajánlást ők a szociális konyhájuk működtetésére használták fel.

A koncerten fellépett a Kicsi hang verséneklő együttes Menyhárt József és Bertók István felállásában, Korpás Éva és Korpás Réka népdalénekesek, Dóka Zsuzsa és Bősi Szabó László nótaénekesek, a Dunaág Néptáncműhely tánccsoportjai és a Vox Camerata kamarakórus.

Az esten közel 700 euró gyűlt össze, amelyet a szervezők a külön erre a célra létrehozott számlaszámra fizetnek majd be.
Pázmaneum/kzs