Csáky Pál és Gál Kinga sajtóközleménye

Az Európai Parlament plenáris ülése október 28-án jóváhagyta a jövő évi uniós költségvetést. A 2016-os költségvetés tervezetében elfogadásra kerültek azok a projektjavaslatok is, amelyek megvalósítására 2016-ban támogatás hívható le az Európai Bizottságtól. A jóváhagyott projektek között szerepel Csáky Pál (Magyar Közösség Pártja) és Gál Kinga (FIDESZ) néppárti képviselők „Sokszínű Európa” c. közös projektje. A megszavazott költségvetési jelentés értelmében a diszkrimináció felszámolását támogató kisebbségi programok finanszírozására 1 millió euró áll majd a pályázók rendelkezésére az uniós forrásokból.

A javaslat lényege, hogy többnyelvű kulturális, oktatási és képzési céllal létrejövő programok kapjanak támogatást, olyan európai régiókban, ahol a nemzeti kisebbségek jogai máig a háttérbe szorulnak.

A programok a különböző népcsoportok együttélési feltételeit hivatottak javítani, elősegítve a kisebbségben élő nemzetek kulturális és nyelvi identitásának megőrzését. A projekt értelmében önkormányzatok, civil és ifjúsági szervezetek, iskolák, illetve a magánszektor képviselői pályázhatnak különböző események, rendezvények megszervezésére, amelyek célja helyi és regionális szinten a sokszínűség fenntartása és a diszkrimináció felszámolása.

Strasbourg, 2015. október 28.

Címkék: Csáky Pál ,