Berényi József, az MKP elnöke és küldöttsége Strasbourgban részt vett az Európai Parlament Kisebbségi Intergroup ülésén, amely ma a felvidéki magyar közösséggel foglalkozott, és programpontjai közt volt az MKP önkormányzati koncepciója is.

A tanácskozás csaknem száz résztvevőjét Csáky Pál, az MKP európai parlamenti képviselője, a rendezvény kezdeményezője nyitotta meg. Röviden felvázolta a félmilliós szlovákiai magyarság történetét, szerepét az elmúlt 25 év szlovákiai történéseiben. Hangsúlyozta, az MKP két szlovákiai kormányban is tanúságot tett arról, hogy képes a demokratikusabban gondolkodó szlovákokkal együttműködni az ország problémáinak megoldásán – amennyiben erre a szlovák oldalon is fogadókészség van.

Berényi József, az MKP elnöke a felvidéki magyarságot érintő jelenlegi problémákról szólt. Tájékoztatta a jelenlévőket az MKP egy átfogó megoldási csomagjáról, amely megoldás lehet a Szlovákiában élő kisebbségek problémáira. A dokumentumot az elmúlt hónapokban nyilvános vitára bocsátották, s teljes terjedelmében elérhető az MKP honlapján.

A szlovákiai magyar közösség megmaradásának és gyarapodásának, valamint Dél-Szlovákia gazdasági felzárkóztatásának intézményi feltételei című dokumentum részleteiről Horony Ákos jogász, a dokumentumot kidolgozó munkacsoport képviselője tartott rövid ismertetőt, amelyet közel egyórás dialógus követett a felvidéki magyar közösség problémáiról.

i2 i3 i1

Az MKP sajtóosztálya