Európa vezető politikusai érthetetlen nyilatkozatok sokaságával bizonytalanítják el a polgárok zömét. Mindenki számára nyilvánvaló, hogy korunk egyik legégetőbb problémáját, a migrációt, képtelenek kezelni. Számomra érthetetlen, hogy míg az egyik nap tárt karokkal várják a migránsokat, egy hét elteltével kijelentik: nincs hely, megteltünk.

Magyarország, mint ütköző zóna, bár sajátos módon, de kitalált valamit, amivel próbálja meggátolni a zöldhatáron való átkelést. A nyugati hatalmak és azok vazallusai kritikák sokaságát zúdítják Orbán Viktor fejére, miközben nem csinál mást Magyarországon, mint betartja és próbálja betartatni a Schengeni és a Dublini Egyezményt.

A migráció, mint társadalmi jelenség, kérdések sokaságát veti fel. Megválaszolni mindegyiket képtelenség, de meglátásom szerint tisztában kell lenni azzal, hogy ezt a kérdést nem lehet csak a humánussággal kezelni. Merem remélni, hogy minden ember érző lény, és senkit sem tölt el örömmel a szenvedő emberek látványa. Mindenkit szíven szúr, ha síró, magára maradt kisgyermeket lát. Viszont egy miniszterelnök, egy politikus a törvények mindenkori betartására kell törekedjen. Ezt sokan összekeverik az érzéketlenséggel és hajlamosak elfelejteni, hogy racionálisan kell megoldást találni a kialakult helyzetre.

A racionális gondolkozás elveszett a vezető nyugat-európai politikusoknál. Nyilatkozataikban kettősség figyelhető meg, mellyel saját maguk gyengeségét, politikai kudarcukat palástolják. Látjuk, Magyarországot elítélik a schengeni határövezet sajátos védelméért, a gyűjtőtáborokban kialakult helyzetért, de Franciaországot a Calais-i drótkerítésért egy rossz szó sem éri, Görögországot, hogy regisztráció nélkül engedi át a migránsokat, szintén nem korholják meg, de Dániát sem, amely szintén visszaállította hátárának védelmét Németországgal szemben. Azt is mindenki természetesnek veszi, ami a múlt hét (37. hét) történése, hogy Németország felújította az Ausztriával közös határszakasz védelmét.

A felelősség a kialakult helyzetért főleg a nyugatot terheli. Németország, Franciaország és az USA is nyakig benne van a slamasztikában. Ezek az államok azok, amelyek katonai offenzívát indítottak 5-10 évvel ezelőtt a diktatórikus rendszerek megbuktatására. Most viszont azt mondják, hogy ők nem tehetnek semmiről. Micsoda képmutatás!
Vannak népszerű politikusok, akik nem tartanak Európa iszlamizálódásától sem. Én se tartanék, ha látnám a végét ennek az egész folyamatnak. Ráadásul a gazdag közel-keleti országok sem segítik a migráció megállítását, inkább olyan javaslattal álltak elő, hogy Európa-szerte szívesen felépítenek 200 mecsetet az ide érkező arab honfitársaiknak. Ez nem kell, hogy nyugtalansággal töltsön el bennünket, ugye?

A migráció már rég túllőtt minden elképzelésen. Nincs helye a populizmusnak. Itt az ideje, hogy bízzák a megoldást olyanokra, akiknek legalább elképzelésük van. A helyzet megoldást sürget. Mindezt kellő higgadtsággal, kapkodás nélkül, és főleg racionálisan lehet csak megoldani.

Köpöncei Péter, az MKP lévai járási elnökségi tagja