Nagy sikert aratott a Hit és hűség című színdarab Nagykaposon. A Csáky Pál európai parlamenti képviselő kisregényéből írt színpadi játékot augusztus 23-án mutatták be a nagykaposi Városi Művelődési Központban Boráros Imre, Kossuth-díjas színművész főszereplésével.

Első alkalommal láthatta az Ung-vidéki, bodrogközi közönség a Hit és hűség – történelmi visszapillantás 1889-1989 című színpadi játékot. A nagykaposi előadás előtt egy ifjú helyi zenei tehetség, Barkó Levente adott elő magyar népdalokat furulyán, majd Mihók Gábor, a Magyar Közösség Pártja Nagymihályi járási elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Örömét fejezte ki, hogy megvalósulhatott az előadás, mégpedig úgy, hogy a darab szerzője, Csáky Pál európai parlamenti képviselő is jelen van.

Ezt követően Csáky Pál üdvözölte a közönséget és vezette fel a darabot. Az író-politikus elmondta, hogy a Hit és hűséget a Pacsirta éneke című kisregényéből írta kimondottan Boráros Imrének. Csáky Pál szerint a mű egyfajta sűrített felvidéki magyar történelem, egy öt nemzedékre visszanyúló családregény. Egy évszázad, azaz az Osztrák-Magyar Monarchia, a két világháború közti időszak, a háború és az oroszországi hadifogság, majd a kitelepítés és a reszlovakizálás, végül az 1989-es bársonyos forradalom eseményeit öleli fel. A mondanivalót erősítő dalrészleteket és dokumentumanyagokat Boráros Imréék válogatták. A nagykaposi előadás szereposztása a következő volt: férfi - Boráros Imre, Kossuth-díjas színművész, nő - Petrécs Anna, fiú - Tarics Péter. A darabot vetítés és korabeli zenék tették hitelesebbé, drámaibbá.

A Hit és hűséget az elmúlt egy év alatt közel 30 helyszínen mutatták be szerte a Kárpát-medencében, illetve Brüsszelben. A darabnak, ahogy Nagykaposon is, mindenhol nagy sikere volt. Az Ung-vidéki bemutatót az MKP Nagymihályi Járási Elnöksége és a Via Nova ICS szervezte.

vt, Felvidék.ma

Címkék: Nagykapos,