Őstermelői és kézműves piacot szervezett a Via Nova ICS a Bódva-völgyében, Szepsiben. A rendezvénnyel a hazai kisvállalkozók, kézművesek és az őstermelők támogatására, segítésére szeretnék felhívni a figyelmet.

Az első ilyen jellegű piacra mintegy 20 árus érkezett, akik közel 700 embernek kínálhatták hagyományos portékájukat.

Iván Tamás főszervező, a Via Nova régiós alelnöke elmondta, hogy szervezetének egyik alapelve és fő prioritása Felvidék értékeinek megőrzése, felvirágoztatása. Ezért kívánják ráirányítani a figyelmet arra a tényre, hogy megmaradásunk záloga a helyi termelésben gyökerezik. „Gazdasági boldogulásunk abban rejlik, hogy megbízható és ellenőrizhető helyi termékeket fogyasszunk, nem pedig a globalizáció által ránk erőltetett, silányabb minőségűt, amelyet ki tudja, hol gyártottak. Az élelmiszeriparban is a profitmaximalizálás az elsődleges szempont, amely a minőségnél is fontosabb a gyártó számára. Hazai gazdáink és termelőink viszont közel vannak, elérhetők, számon kérhetők, ezért elvből vagy kényszerből, adnak a minőségre. Az ő termékeik ráadásul sokkal rövidebb utat tesznek meg a vásárlóig, így frissebbek is. A multinacionális cégek pénzügyi erejével viszont nehezen tudják tartani a lépést, így lassan elfogynak, eltűnnek. Ezért kell támogatni őket. Ahhoz viszont, hogy a mezőgazdaságunk fellendüljön, vissza kell adnunk a kedvét a termelőinknek, gazdáinknak, és támogatni őket minden lehetséges módon. Ezt sajnos az állam ma nem teszi meg” – foglalta össze a kezdeményezés jelentőségét Iván Tamás.

A piac jelszava: Szeresd a hazait! Támogasd a hazait! AVia Nova kötelességének tartja, hogy segítsen a helybéli gazdákon. A cél, hogy megmutassák, érdemes termelői élelmiszert vásárolnunk, ugyanis nemcsak ízletesebb az üzletben vásárolt külföldinél, de ezáltal a helyi gazdák forgalmát növeljük, munkát adunk idehaza, és itthon tartjuk a pénzt is. A Via Nova ICS ezt tartja a legtermészetesebb módnak régióink felzárkóztatására.

A rendezvény Szesztay Ádám, Magyarország kassai főkonzulja közbenjárásával valósult meg, melyen a sok egyéb mellett meghirdették a regionális és magyaros ételek versenyét is. A nap folyamán továbbá vetélkedők és koncertek is voltak” – magyarázta a fiatal vezető.

„Vidékünk, városunk és saját jólétünk jövője rajtunk múlik. Összefogással, egymásba vetett hittel és egymás támogatásával sokkal közelebb kerülünk az előbb említett célhoz, mint egyedül. Szeresd a hazait, válaszd a hazait!” – tette hozzá a Via Nova régiós alelnöke.

-Via Nova-