Almágyban sok év várakozás után az idei falunapon került sor az I. és II. világháború áldozatai emlékére állított emlékmű átadására és megáldására.
Agócs Gyula polgármester úr kérte a falu lakosságát, hogy őrizzék meg az emlékművet ebben az állapotában, és gondozzák legalább úgy, ahogy saját családtagjaik sírját gondozzák a temetőben.
„Hősi halottaink példája és áldozatvállalása arra emlékeztet bennünket, hogy óvjuk és becsüljük meg a hétköznapok biztonságát és csendjét, a napi kis örömöket.
Hőseink arra is emlékeztetnek, hogy a sorsfordító napokban hallgassunk a lelkiismeretünkre, és tegyük meg azt, amit a haza megkövetel" - mondta avatóbeszédében a polgármester. Végezetül János apostol gondolatát idézte: ,,Nincs senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja barátaiért."

A falunapon, melyet augusztus 15-én rendezett a Csemadok Almágyi Alapszervezete az Önkormányzattal karöltve tárlatmegnyitó is színesítette. Dr. Agócs József, salgótarjáni fotóművész, Tánc c. kiállításának megnyitója a kultúrház eskettető termében volt.
A vendégeket Agócs Ildikó, a Csemadok helyi szervezetének elnöknője köszöntötte. A művészt Homoga József fotóművész, a Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület elnöke mutatta be. A táncról és a képekről Juhász Amarilla táncpedagógus, a salgótarjáni Medalion Táncsport Egyesület elnöke beszélt, és az ő tanítványai táncbemutatóval nyitották és zárták a fotókiállítás megnyitóját. A nagy hőség ellenére sokan kíváncsiak voltak erre a nem mindennapi eseményre.

A falunap kulturális része délután 13.00 órakor kezdődött a szabadtéri színpadon. Agócs Gyula polgármester köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy több dolog miatt is különleges az idei falunap. Először is: az emlékmű átadása miatt. Másodszor azért, mert köszönthették testvértelepülésük, Egerszalók új polgármesterét, Varga Istvánt. Harmadszor pedig azért, mert ellátogatott Almágyba Hangony polgármestere, Kovács Szilárd, akivel egy hete írtak alá testvértelepülési megállapodást. A különlegességek sorát Dr. Agócs József fotóművész zárta, mivel ővele ezen a napon eggyel több Agócs volt a településen, akit nagy szeretettel fogadtunk be sorainkba.

A rendezvényt jelenlétével megtisztelte még a Baglyasalja Barátainak Köre elnöke, Báti Istvánné kis csapatával, Auxt Ferenc, az MKP Rimaszombati járási elnöke, a Besztercebányai megyei képviselője, Cziprusz Zoltán, a VIA NOVA ICS országos alelnöke, Kovács Tibor, Vecseklő és Zagyi István, Détér polgármestere.

A műsort az almágyi óvodások Csavard fel a szőnyeget című táncával kezdték, majd a Gömöri Kisrózsák gyermek néptáncegyüttes lépett fel. Őket az Almágyi Citerások műsora, Tóth Nikoletta – 5. osztályos tanuló kalotaszegi népdalcsokra, a salgótarjáni Medalion Táncsport Egyesület táncospárjainak bemutatója követte. Népmesét mondott Agócs Eszter 5. osztályos tanuló, angol tánccal lépett fel Balázs Bettina 8. osztályos tanuló, előadta prózáját Illés József 4. osztályos tanuló, a TMOV ezüstsávos helyezettje.

A folytatásban a helyi alapiskola tanulói cowboy-tánccal léptek fel, Tóth Erika balladákkal mutatkozott be. Műsorral készült az Egerszalók testvértelepülés is. Majd Balázs Bettina és Nagy Zsófia moderntáncot, az Almágyi Népdalkör kedvenc népdalaikat adta elő. A műsort az Almágyi Férfikórus és a Pirosrózsák Asszonykórus zárta.
Délután az almágyi öregfiúk barátságos labdarúgó mérkőzést játszottak a salgótarjáni öregfiúk csapatával.

Este nyolc órakor a Szuperdáridó valósult meg magyarországi sztárvendégekkel. Mulatós dalok, operettrészletek, táncdalok hangzottak el. Hajnali 4 óráig utcabálban ropták a táncot a vendégek. A talpalávalót a MAG TRIO húzta. (Felvidék.ma, Homoly Erzsébet)

Címkék: Almágy,