Első alkalommal rendezte meg a Csemadok helyi szervezete 2015. augusztus 23-án, Bősön az új kenyér ünnepét. Az ünnep Szent István államalapító királyunkhoz kötődött. A zöldövezettel körülvett Csemadok-klub előtti teret is ennek az alkalomnak megfelelően készítették elő a szervezők, a sátrakat gabonából font koszorúkkal , és magyar nemzeti szalagokkal díszítették fel. Itt állították fel a szépen megterített ünnepi asztalt, amelyen elhelyezték a friss búzából sütött kenyereket és cipókat – piros-fehér-zöld szalaggal átkötve. A búzát a helyi termelők és gazdák adományaiból gyűjtötték az új kenyér és a cipók sütéséhez és a helyi pékségben sütötték.

Az ünnepi műsort Nagy Anikó, a Csemadok alapszervezetének elnöke nyitotta meg, aki örömmel üdvözölte a megjelenteket, ünnepi köszöntőjében méltatta a rendezvényt, majd ismertette a programot. Az új kenyér felszentelését és megáldását Oros Csaba református lelkész és Herdics György c. apát celebrálták.

A nemzeti ima és fohász elhangzása után Fenes Iván, Bős nagyközség polgármestere mondott ünnepi beszédet. Beszédében kiemelte: „A kenyér, mely mindennapi eledelünk, s melyet ma is megszelünk, mindig ugyanaz. Ugyanaz volt Szent István korában is, mert abból a talajból nőtt, melyet azóta is magyarok keze gondoz. Minden aratásban, minden kovászban ott van honfoglaló őseink szelleme. Ugyanakkor érezzük benne a szabadságszeretet édes zamatát, és a sót, mellyel beszórtuk a világot, hogy ízt adjunk neki.” Az ünnepi beszéd elhangzása után a polgármester megszegte a kenyeret, amit népviseletbe öltözött kisgyermekek kínáltak a vendégeknek.

A gazdag kultúrműsorral színesített rendezvényen hazai dal- és nótaénekesek léptek fel: Fodor Dóra, Nagy Szilárd, Nagy Mónika, valamint Dóka Zsuzsa és Bősi Szabó László. Fellépett és Aranykert Néptánccsoport is, a Kék Duna Vegyes Kar tagjai pedig közösen elénekelték a Kenyér dalát. Az Új kenyér ünnepre készült cipókat árusították – adománygyűjtés céljából. A rendezvényen részt vettek a járás képviselőjelöltjei: Őry Péter, azt MKP országos közigazgatási alelnöke, valamint Stercel Olivér, a járási elnökség tagja. (bi)

Címkék: Bős,