Augusztus huszadikán – amely nemcsak arról nevezetes, hogy István (Sztephanosz, Stephanus, Stefán, Štefan) napja, hanem arról is, hogy ez a világszerte élő magyarság legnagyobb ünnepe – ugyanúgy felkel a nap, mint máskor. És megjelenik a Szlovákiában élő magyarok egyetlen magyar napilapja, az Új Szó, amely most sem okozott „csalódást”: első pillantásra is (ismét és sokadszor) világos, hogy ignorálta a magyarság ünnepét.

De a másodikra és a többedikre is. A címlap vezető híre a szlovák oktatási miniszter legújabb agykilövése, Fico rozsnyói diadalútja, hogy olcsóbb lesz a benzin, és elárverezik a Beatles első lemezét. Rendben, gondolja a nyájas olvasó, talán egy jegyzetet, kommentárt talál a lap belsejében. Hiába kereste. Olvashatott az irodapiacról és a rántott sajtról, Harabinról és a bangkoki merényletről, tücsökről és bogárról. Csak arról nem, amiről ez a nap szól minden magyar számára, tekintet nélkül arra, hol él, a világ mely szegletében. Az igazsághoz tartozik, hogy nemzeti ünnepünkre vonatkozó egyetlen, az MTI-től átvett hírecske a lap 8. oldalán olvasható („Augusztus 20. Budapesten”).

Ez a nap az egész világon élő magyarság – nyugodtan kimondhatjuk – szent ünnepe. Megünnepeljük – vagy megemlékezünk róla – Prágában, Kolozsvárott, Torontóban vagy Sydney-ben, Bécsben vagy Ungváron. Csak az Új Szó számára nem fontos.

Bárhogy töröm a fejem, nem tudom megfejteni a dolgot. Valamiféle hamis megfelelési kényszer vezérli a kiadót? Vagy lehet, hogy a napilap szerkesztői, kiadója úgy gondolják, addig nem nyilvánulnak meg nemzeti ügyben, amíg Magyarországnak nemzeti kormánya van? Ha liberális vagy szocialista kormánya lenne Magyarországnak (mert a lap a magyarországi liberálisok szatellitjeként közvetetten ezen szorgoskodik, hiszen előszeretettel ekézi a magyar kormányt és a kormányfőt; ne feledjük, hogy néhány éve például a nemzeti ünnepen az volt az aznapi címlapsztori, hogy Amerikából hazajött a nemzet megmentője, Bajnai Gordon), akkor szerepelhetne a címlapon augusztus huszadika? Merthogy augusztus 20. csak a magyarországi magyarok ünnepe?

Nem a kormánypropagandát hiányolom, nem is az ellenzékit. Nem azt, hogy ki a nemzeti, és ki nem az. Nem a politikumot. I. István királyunkat, aki megteremtette a keresztény magyar államot, és akit ezen a napon avattak szentté. Ez nem bal- vagy jobboldali, kisebbségi vagy többségi téma. Ez felette áll a napi politkumnak.

Az elején azt írtam: a szlovákiai magyarok egyetlen napilapja. Ebben azonban egyáltalán nem vagyok biztos. Mármint abban, hogy az Új Szó a szlovákiai magyarok napilapja lenne. Inkább egy a többi szlovákiai napilap közül, amely magyar nyelven íródik. Hogy mennyi köze van a magyarsághoz, azt döntse el a még valamilyen atavisztikus vonzódástól vezérelt, egyre apadó olvasótábor. Az Új Szó augusztus 20-i számára csak két jelzőt találok: méltatlan és felháborító.

Őry Péter