Nincs új a nap alatt. Legalábbis Szlovákiában, ahol a kormányzó Smer-SD (Irány-Szociális Demokrácia) osztogatja a támogatásokat vazallusainak és azoknak, akiket arra méltónak talál. Természetesen elsősorban azoknak a községeknek, amelyekben smeres a polgármester, illetve amely községekben a Smerrel kötött koalícióban nyerte el valaki a polgármesteri címet. Bizonyítva ismét, hogy ebben az országban esélyegyenlőség van, és a közpénzekből – valamennyiünk adóeuróiból – egyformán jut mindenkinek. Éljen az illető Észak- vagy Dél-Szlovákiában, legyen szlovák, magyar vagy ruszin.

Persze egészen másként működnek a dolgok.

Míg tavaly mindössze 770 ezer eurót költött a kormány többfunkciós sportpályák építésére Szlovákia-szerte, idén, a parlamenti választások előtti évben, 4 milliót - a szociális csomagok mellett új ízfokozót dobva a köznek. Egy-egy sportpálya megépítésére az elnyert összeg hozzávetőlegesen 40 000 €, így 100 új sportpálya támogatásáról döntött a kormány szigorúan „pártatlan” és „független” szakértői bizottsága. A döntés alapján vannak egyenlő polgárok, és vannak, akik nem méltók a kormány kegyeire. Utóbbiak természetesen az ellenzékiek táborához tartoznak, és a déli, magyarok által lakott régiókban élnek, onnan nézhetik, hogyan bánik a kormány az ország pénzével.

Lássuk a részleteket, mert az ördög azokban lakozik.

Az adatsor – megszokhattuk már – ezúttal is durva aránytalanságokról árulkodik, és előrevetíti a Smer által elvárt hűbéri támogatást a jövő évi parlamenti választásokon. A 100 többfunkciós sportpályából ugyanis 58-at smeres és a Smerrel koalícióban regnáló polgármester községe építhet. A független polgármesterek által vezetett települések közül 34 kapott támogatást, a KDH-SDKÚ-s vezetésű községek közül 1, az MKP-s polgármester irányította községek közül mindösszesen 2 részesült támogatásban. Összegszerűen: a Smer, illetve Smer-koalíció által vezetett falvak 2 320 000 €-t, a függetlenek 1 360 000 €-t, a KDH-SDKÚ vezetésű falvak 40 000, míg az MKP-s polgármesterrel működő települések 80 000 € támogatást kaptak. A futottak még kategóriába tartozik négy megyei iskola, összesen 200 000 eurós támogatással.

Nem nehéz kiszámítani, hogy a kormánypárt és baráti köre a négymilliós összegnek több mint a felét kanyarította ki magának a közös kalácsból. Még érdekesebb, hogy az általuk benyújtott pályázatok az összes pályázatnak a 33,5%-át tették ki, eredményesség tekintetében mégis 58%-ot!

Durván leegyszerűsítve: a 95 község – amely támogatásban részesült – háromötödében a Smer vagy annak koalíciós polgármestere a főnök. Miután az önkormányzati választásokon a Smer a polgármesteri helyek mintegy harminc százalékát nyerte el (koalícióban kb. 8%-ot), ami nagyjából egyharmad, ez a háromötödös pénzosztási arány nagyon durva és árulkodó. A Smer és csatlósai által vezetett falvak fiatalsága, öregjei, és középkorú, az egészséges életet és a sportolást szerető polgárai méltóbbak arra, hogy lehetőséget kapjanak a sportolásra, testi-lelki fejlődésre, mint a más politikai beállítottságú polgárok. A politikai „ellentábor” adófizetője focizzon, teniszezzen a libapiszkos réten a falu mögött, vagy csináljon sportpályát saját pénzből, hiszen ők nem elég jó szlovákok, vagy nem eléggé „a mi magyarjaink”… S ha a Smeren és Ficón múlik, nem is lesznek azok soha.

Még egy aprócska adalék. A szlovákiai magyarok közül sokan kétkedve teszik fel a kérdést: ugyan minek nekünk önkormányzás, ne adj isten az autonómia? Többek közt ezért is. Hogy a közpénzek elosztásánál ne a mindenkori kormányhatalom döntse el, mi jár nekünk, és ne csak adófizetői legyünk az országnak, hanem döntési lehetőségünk is legyen, mit szeretnénk építeni az általunk megtermelt javakból és befizetett adókból az általunk lakott területeken. Iskolát, utat, ipari zónát, vegyesboltot, templomot, könyvtárat, netán sportpályát, és hogy ne kelljen külföldre kitántorogni a megélhetésért.

1508_tam1

1508_tam2

 

Őry Péter, az MKP alelnöke