Apponyi Geraldine albán királynéra emlékeztek a Nyitra-vidéken 2015. augusztus 6-án, születésének 100. évfordulóján Apponyban és Alsóbodokon.

A zoboralji civil szervezetek képviselői és tagjai az Appony községben álló kastélynál találkoztak, ahol Apponyi Geraldine gyermekkorában nevelkedett. Közösen tekintették meg a kastély egyedülálló könyvtárát és egyéb nevezetességeit.

A megemlékezés Alsóbodokon folytatódott, ahol Licsko Bálint esperes celebrált szentmisét Apponyi Geraldine emlékére. A Paulisz rancson Fehér Sándor professzor mutatta be a grófnőből lett albán királyné életét. A Magyarország fehér rózsájaként emlegetett királyné nagy népszerűségnek örvendett Albániában. Mindig szeretettel fordult az emberek felé – mondta Skender Zogu, a királyi család leszármazottja, I. Leka Zogu albán király unokatestvére, miután leplezte őfelsége Apponyi Geraldine emlékére állított emléktáblát.

Skender Zogu mellett a király személyi titkára is részt vett a megemlékezésen. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Dr. Harmati Zsolt, Magyarország pozsonyi nagykövetének helyettese is. A megemlékezés fővédnökségét Csáky Pál, az Európai Parlament képviselője vállalta.

Címkék: Zoboralja,