A 26. Bálványosi Szabadegyetemen és Diáktáborban a székelyföldi Tusnádfürdőn megrendezték a gazdasági kerekasztalt, a Kárpát-medencei magyar gazdaságpolitika aktuális kihívásai címmel.

A kerekasztal-beszélgetést Farkas Balázs, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja vezette. A beszélgetésen részt vett Farkas Iván, az MKP gazdaságpolitikai alelnöke, a Baross Gábor Terv felelőse, a Gazda PT alapítója, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Mátis Jenő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke, a Mikó Imre Terv felelőse, Virág László, a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnöke, Szatmáry Kristóf, a Pest Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, T.Mészáros András, Érd polgármestere, Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületének alapítója.

A szakmai és szakpolitikai kerekasztal-beszélgetésen felszínre kerültek mind a Kárpát-medence gazdaságpolitikáját érintő kérdések, lehetséges jövőképek, mind az egyes határszakaszokat érintő, a határon átnyúló gazdaságfejlesztés lehetőségeit magába foglaló tervek.

Farkas Iván megállapította: 2011-ben a Nemzetgazdasági Minisztériumban egy új szemlélet kezdődött el, amely a belgazdaság és a külgazdaság mellett az Ötödik Égtáj megnevezéssel a Kárpát-medence összehangolt gazdaságfejlesztését is magába foglalta. Megszülettek a határon túli és a határ-menti térségek gazdaságfejlesztési tervei.

Mára már azonban - amikor a magyar gazdaság a korábbi lejtmenetet követően szárnyra kapott - előbbre kell lépni, az elfogadott cselekvési tervek és elképzelések mellé forrásokat és lehetőségeket kell párosítani. A mai, 2015-ös vezérgondolat pedig: a magyarok szülőföldön maradásának, az elvándorlás csillapításának vagy meggátolásának leghatékonyabb eszköze a határ-menti régiók gazdaságfejlesztése és területfejlesztése, régióink felzárkóztatása, fejlesztése.

 

01 03 04 05 06 07