Pécs város önkormányzata az idén immár ötödik alkalommal hirdette meg a Magyarok Kenyere eseményt, amely a nemzeti összetartozás méltó jelképe lett az elmúlt négy évben, s az augusztus 20-ai ünnepségek egyik központi jelképévé nőtte ki magát.

Pécs városa a korábbi évekhez hasonlóan az idén is az Magyar Közösség Pártjához fordult, és a rendezvény új évadának sikeres megvalósítása érdekében kéri a felvidéki magyarság közreműködését, a búzaadományok felajánlását és eljuttatását Baranya megye központjába.

A felkérés szerint „a program lényege ugyanaz, mint a korábbi években: valamennyi magyarországi megyéből, az ország megyei jogú városaiból, valamint a környező országok magyarlakta területeiről, régi magyar megyeszékhelyekről felajánlott búzát szállítunk Pécsre, melynek egy kis részét az Összeöntés Ünnepének alkalmával (2013. augusztus 16.) a mohácsi Szent Miklós Vízi- és Taposómalomban jelképesen megőrlünk.

A pécsi augusztus 20-ai ünnepség keretei között megrendezett Magyarok Kenyere Ünnepen a megőrölt búzából megsütött pékáruk kerülnek a középpontba, a nemzet egységét, az összetartozást szimbolizálva. Nagy büszkeségünk, hogy az idén (mint, ahogyan már 2012-ben is) a Magyarok Kenyere programból adhatjuk az augusztus 20-ai Szent Jobb Körmenet nagy, 5 kg-os kenyerét, illetve a pécsi ünnepségen megszentelésre kerülő nagy és kisebb kenyereket is.

A sütésen felül megmaradt lisztet az idén is karitatív célra használják fel: az erdélyi  Dévai Szent Ferenc Alapítvány árva gyerekeinek, a kárpátaljai Nagydobronyi Református Szamaritánus Gyermekotthon gyermekeinek, a magyar Oltalom Egyesület rászorulóinak, valamint további magyarországi rászoruló gyermekek étkeztetésére ajánljuk fel.”

A Magyar Közösség Pártja örömmel tesz eleget a felkérésnek és csatlakozik az eseményhez. Ennek megfelelően arra kérjük a dél-szlovákiai gazdákat és mezőgazdasági vállalkozásokat, illetve önkormányzatokat, hogy az idei terméséből szimbolikus mennyiséget, 5-10 kilogrammnyi búzát juttassanak el legkésőbb 2015. augusztus 5-éig a párt pozsonyi, Čajak utca 8. szám alatt található székházába, hogy a programot meghirdető önkormányzattal együttműködve el tudjuk juttatni adományukat Pécsre.

Adományozói készségüket és segítőszándékukat előre is köszönjük!

Őry Péter, MKP-alelnök

Címkék: Őry Péter ,